Další důkaz o sestřelení malajsijského letadla separatisty je na světě. Ukrajinci zveřejnili záznam rozhovoru mezi veliteli rebelů

25.07.2014 21:38

Ukrajinská tajná služba SBU dnes zveřejnila záznam dalšího údajného rozhovoru mezi veliteli proruských separatistů, pořízený prý dvě minuty před tím, než na východní Ukrajině minulý týden zřítil malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě. Záznam, jehož pravost nelze nezávisle ověřit, má dokazovat, že separatisté o blížícím se civilním letadle věděli. Kyjev tvrdí, že letoun sestřelili proruští povstalci raketou protiletadlového systému Buk, dodaného z Ruska.

Další důkaz o sestřelení malajsijského letadla separatisty je na světě. Ukrajinci zveřejnili záznam rozhovoru mezi veliteli rebelů
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

"Letí k vám ptáček. Jeden," hlásí podle odposlechu SBU separatista o přezdívce "Žoldák" jinému povstaleckému veliteli, prý podplukovníkovi ruské armádní rozvědky Igoru Bezlerovi, zvanému "Běs". "Výzvědný, anebo velký?" ptá se Bezler. "Přes mraky není vidět, letí vysoko," odpovídá dotázaný. "Dobrá, chápu, přijímám. Hlaste to nahoru," říká Bezler a ukončuje hovor.

Rozhovor v ruštině ZDE

SBU již několik hodin po katastrofě 17. července zveřejnila nahrávky údajných telefonických rozhovorů mezi separatisty jako důkazy, že civilní letadlo sestřelili proruští rebelové.

Ruská agentura RIA Novosti dnes naopak s odvoláním na nejmenovaný zdroj z "ukrajinských silových složek" tvrdila, že se prý v den tragédie odehrávalo cvičení ukrajinské protivzdušné obrany a letectva, při kterém údajně došlo k odpálení rakety systému Buk a k sestřelení civilního letadla, jak už dříve tvrdila Moskva.

Kyjev vzápětí tuto verzi zavrhl a ukrajinské ministerstvo obrany opět ujistilo, že v daný den v oblasti katastrofy nelétala žádná ukrajinská vojenská letadla.

Američané nemají důkazy o vině Ruska

Americké zpravodajské služby ve středu připustily, že nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do pádu malajsijského letadla, které podle nich "nejpravděpodobněji" sestřelili "omylem" proruští povstalci.

SBU nicméně tento týden avizovala, že předá mezinárodním vyšetřovatelům "nezvratné důkazy", že se na katastrofě přímo podílela ruská armádní rozvědka GRU a tajná služba FSB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…