Další kolo nenávisti Babiše a Chovance? Možná začalo právě teď

20.04.2017 12:59

„Pokud zastupitelé Královéhradeckého kraje nezbaví mandátu Kláru Dostálovou (ANO), zbavím ji postu náměstkyně kvůli neslučitelnosti funkcí sám,“ uvedl dnes velmi ostře pro Českou televizi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dostálová je v současné době zároveň zastupitelkou Královéhradeckého kraje i náměstkyní ministerstva pro místní rozvoj. A to je Chovancovi trnem v oku.

Další kolo nenávisti Babiše a Chovance? Možná začalo právě teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministerstvo vnitra tvrdí, že šéfové ve státní správě si měli do tří dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Případně měli do tří měsíců poté dát zastupitelstvu doklad o tom, že tak učinili. To však neudělala ani Dostálová, ani Dana Drábová ve Středočeském kraji. Ta zůstala předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. 

Krajští zastupitelé Středočeského kraje však i přes výzvu Ministerstva vnitra odmítli věc zařadit na program jednání. A Drábová sama odejít odmítla, chce, aby o jejím mandátu rozhodl soud. Poukazuje tak na nutnost odstranění nesouladu v současné legislativě.

Královéhradečtí krajští zastupitelé se rovněž postavili za Dostálovou a z postu zastupitelky jí neodvolali. Ona sama chce rovněž soudní rozsudek.

Mandát obou žen pak může zaniknout ještě na mimořádném zasedání, o jehož svolání může Ministerstvo vnitra požádat. Není-li zániku mandátu dosaženo ani na tomto zasedání, měl by zaniknout okamžikem, kdy to vysloví sám ministr, uvedl v minulosti Hradecký deník.

Chovanec se však nyní zaměřil ve svém výroku pro ČT pouze na Dostálovou. Může tak pokračovat válka s hnutím ANO, kdy se například přel s Andrejem Babišem (ANO) kvůli reorganizaci policie. Kvůli hádkám loni o prázdninách si je dokonce k sobě pozval prezident Miloš Zeman. Tehdy prý oběma mužům daroval šachové hodiny a nabádal je ke zklidnění. 

Na opačné straně pak stojí hejtmanka Karlovarského kraje, Jana Vildumetzová za hnutí ANO, jež dříve rovněž vykonávala post náměstkyně, a to na resortu vnitra. Svůj post na ministerstvu však po zvolení do krajského zastupitelstva opustila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…