Další kolo rozhovorů mezi Kyjevem a povstalci má proběhnout příští týden. Separatisté odmítají jednat s USA a EU

06.12.2014 20:11

Kdy začne další kolo mírových rozhovorů o konfliktu na východě Ukrajiny, je nejasné. Zatímco podle prezidenta Petra Porošenka by mělo v běloruském hlavním městě Minsk začít v úterý, jeden z vůdců proruských povstalců Denis Pušilin podle agentury TASS navrhl, aby se schůzka konala až v pátek 12. prosince.

Další kolo rozhovorů mezi Kyjevem a povstalci má proběhnout příští týden. Separatisté odmítají jednat s USA a EU
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Pušilin přitom odmítá, aby se jednání zúčastnili zástupci USA a Evropské unie. Domnívá se totiž, že „Spojené státy jsou politickým sponzorem genocidy lidu Donbasu“, a tak by lid této východoukrajinské oblasti případné výsledky ujednání odvrhl.

Schůzka představitelů ukrajinské vlády, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a proruských povstalců z východu Ukrajiny proběhla poprvé 5. září, kdy vyústila v dohodu o příměří. Jenže to bylo prakticky denně narušováno válečnými incidenty.

Nastane na Donbasu v úterý den klidu?

Po diskuzi s vojenskými veliteli Porošenko již ve čtvrtek uvedl, že v úterý 9. prosince začne na Donbasu „den klidu“ a následující den začne stahování těžkých zbraní z frontové linie. Separatisté předběžnou ústní dohodu o termínu zastavení palby potvrdili.

Ukrajinský prezident také oznámil, že v bojích s proruskými separatisty už padlo 1252 vojáků vládních sil a skoro tři tisíce jich bylo zraněno. Podle odhadu OSN od začátku proruského povstání na Donbasu, tedy od letošního dubna, si konflikt vyžádal přes 4350 mrtvých a více než 10 tisíc zraněných.

Porošenko předal ukrajinské armádě k jejímu dnešnímu svátku více než stovku kusů vojenské techniky, včetně tří desítek modernizovaných tanků T-64 a T-72 a desítky vrtulníků, jakož i obrněných transportérů, samohybných děl a nákladních vozů.

Separatisté prý dostali z Ruska další zbraně

Ukrajinské úřady podle listu Ukrajinska pravda dnes oznámily, že zaznamenaly příjezd dalších dvou ruských kolon s téměř 120 kusy vojenské techniky pro separatisty, včetně tanků, raketometů, bojových vozidel pěchoty a samohybných houfnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…