Další kořist Číňanů: Kupují Pivovary Lobkowicz a podíl v mediální agentuře Médea Group

05.09.2015 8:31

Čínská skupina CEFC dnes v Šanghaji podepsala dohodu o strategickém partnerství s českou leteckou společností Travel Service. Postupně v ní převezme podíl až 49,92 procenta. CEFC vstoupila také do českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media. Empresa je vlastníkem TV Barrandov. Spolu s partnery CEFC převezme 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz.

Další kořist Číňanů: Kupují Pivovary Lobkowicz a podíl v mediální agentuře Médea Group
Foto: Radim Panenka
Popisek: Chan Chauto, prezident čínské společnosti CEFC. Jde o jednu z největších soukromých firem v Číně

V čínské finanční metropoli Šanghaji se dnes v přítomnosti českého prezidenta Miloše Zemana podepisují významné ekonomické dohody mezi českými a čínskými firmami.

Jak informoval reportér ParlamentníchListů.cz Radim Panenka, který je součástí mediálního doprovodu prezidenta v Číně, čínská společnost CEFC přidává ke koupi českého fotbalového klubu Slavia také Pivovary Lobkowicz, v nichž převezme 79,4procentní podíl za 1,9 miliardy korun. Kupujícím se podle podepsaných smluv stává nově založená společnost LAPASAN s.r.o., v níž drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J&T Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

Součástí uzavřených dohod je také právo Zdeňka Radila zvýšit svůj podíl na transakci v případě úspěšného naplňování obchodní strategie Pivovarů Lobkowicz o dalších deset procent.

CEFC jako strategický partner mediální agentury

CEFC vstupuje také do mediální agentury Médea Group a vydavatelství Empresa Media, kde se stane strategickým partnerem. Empresa je vlastníkem TV Barrandov. CEFC je jednou z největších soukromých čínských a světových investičních společností. Empresa Media je čtvrtým největším mediálním koncernem v České republice.

Poloviční podíl v Travel Service

Čínská skupina CEFC v Šanghaji podepsala dohodu i o strategickém partnerství s českou leteckou společností Travel Service. Postupně v ní převezme podíl až 49,92 procenta. Základní jmění firmy Travel Service se pak zvýší nejméně o jednu miliardu Kč.

Dohoda předpokládá, že CEFC v prvním kroku získá ve společnosti Travel Service desetiprocentní podíl. Následujícím krokem bude nabytí dalších 39,92 procenta akcií, třetím pak zmíněné zvýšení základního jmění české společnosti.

CEFC již v Česku koupila fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanském náměstí, budovu Živnobanky v Praze a zvýšila svůj podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance.

Čínské ekonomické "lodě" v českém přístavu

"Česká republika je jako stabilní přístav pro čínské ekonomické "lodě"," konstatoval následně ve svém projevu Miloš Zeman.

Český prezident má v Šanghaji na dnešek plánovánu rovněž prohlídku památek. Podívá se do buddhistického kláštera Ťing-an a navštíví vyhlídkové patro 468 metrů vysoké Televizní věže. Měl by také obědvat s primátorem a dalšími představiteli města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…