Další krok v kauze Opencard. Dva zaměstnanci byli obžalovaní

14.12.2013 7:56

Dva někdejší funkcionáři pražského dopravního podniku (DPP) obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku jsou nyní obžalováni kvůli pět let staré údajně předražené zakázce na IT služby související s kartou Opencard. Obžalobu podal státní zástupce z Prahy 5 Tomáš Svoboda. Informuje o tom deník Právo a server Novinky.cz.

Další krok v kauze Opencard. Dva zaměstnanci byli obžalovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Bývalý vedoucí jednotky IT a ředitel úseku služeb a personálního byli z porušování povinnosti při správě cizího majetku obviněni už letos v dubnu a poté znovu v srpnu. Nyní věc přešla do další fáze.

"Dne 6. prosince byla podána na oba obviněné obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který je místně příslušný s ohledem na sídlo dopravního podniku. Proti zahájení stíhání nedošlo k žádným změnám, tudíž oběma hrozí dvě léta až osm let vězení," uvedl pro Právo Svoboda.

Klasicky předražená zakázka

Podle šéfky žalobců z Prahy 5 Hany Vrbové "jde o klasicky předraženou veřejnou zakázku", jak uvedla už krátce po obvinění.

Jak deník připomíná, v kauze jde o tendr na IT služby spojené s kartou Opencard z let 2007 a 2008. Smlouvy v celkové hodnotě 190 milionů korun měl přitom dopravní podnik až do letošního dubna uzavřené s firmou CSC Computer Science.

Po obvinění dvou zaměstnanců tyto smlouvy vypověděl generální ředitel DPP Milan Křístek s tím, že většinu IT služeb si bude podnik dělat sám a ušetří prý až 40 milionů ročně.

S kartou Opencard je spojeno několik trestních řízení. V jednom z nich je obviněna téměř celá bývalá rada hlavního města Prahy včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce z TOP 09 Tomáše Hudečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…