Další „metál“. Tomáš Halík znovu oceněn za svůj boj. Ale přišel posměch

22.11.2019 18:13

Knězi Tomáši Halíkovi se tuto sobotu dostane dalšího ocenění. V Polsku podle ČTK převezme medaili svatého Jiří, „za boj s drakem idolatrie“, tedy modloslužebnictví. Komentátor Vyoral už se směje, jestli ji Halík dostane za boj sám se sebou. Halík svá vyznamenání komentoval už v dřívějším rozhovoru. Prý nechce chodit ověšený jako sovětský generál, ale jsou podle něj důkazem, že jeho hlas je slyšet.

Další „metál“. Tomáš Halík znovu oceněn za svůj boj. Ale přišel posměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Jak ve čtvrtek informovala agentura ČTK, medaili svatého Jiří, udílenou každoročně v Polsku za boj se zlem a vytrvalé konání dobra ve veřejném životě, dostane český kněz a filozof Tomáš Halík. Agentuře to sdělila ředitelka České křesťanské akademie Ilona Trnková. Halík cenu převezme v sobotu v Krakově. Porota se rozhodla ocenit Tomáše Halíka „za boj s drakem idolatrie“, tedy modloslužebnictví. Medaile sv. Jiří je čestné vyznamenání ustanovené v roce 1993 listem Tygodnik Powszechny.

V minulosti tuto cenu obdrželi například Václav Havel, kterému Tomáš Halík dělal poradce, sociolog a novinář Adam Michnik, polský premiér Tadeusz Mazowiecki, filozof Leszek Kolakowski nebo astronom a jediný polský nositel Templetonovy ceny Michal Heller. Právě Templetonovu cenu obdržel i Tomáš Halík v roce 2014. Medaili sv. Jiří spolu s Halíkem obdrží psycholožka a socioložka Barbara Engelkingová, spoluzakladatelka a ředitelka Centra pro výzkum holokaustu Polské akademie věd, „za boj s drakem bezcitnosti a ignorance“. Je autorkou a spoluautorkou četných knih na téma holokaustu v Polsku, o varšavském ghettu a o židech v Polsku. Zpracovala také řadu svědectví obětí holokaustu a přeživších.

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
Tomáš Halík obdržel v Polsku již dříve několik ocenění, včetně Rytířského kříže za zásluhy Polské republiky „za výjimečný přínos k rozvoji polsko-českého kulturního dialogu a spolupráci s katolickými kruhy“ od polského prezidenta v roce 2012.

Že bude Halík vyznamenán, si všiml komentátor TV Prima Tomáš Vyoral. „To je jako medaile za vítězství Halíka nad sebou samým?“ smál se. „Tak to už by na toho prezidenta vesmíru snad mohl aspirovat, ne? Bo funkce prezidenta ČR, jak řekl, by pro něj byla krokem zpátky. Pýše zdar! Halíkovi zvláště!“ vzkázal posměšně.

O svých vyznamenáních mluvil Tomáš Halík i v rozhovoru na Prostoru X, například  o tom, které mu udělil německý prezident. „Tohleto znamená, že lidé si mě váží a uvědomují si, že ta moje činnost má určitý přesah přes Českou republiku. Já samozřejmě to neshromažďuju, abych chodil jako sovětský generál, to největší jsem už dostal, Templetonova cena, která je chápána jako ekvivalent Nobelovy ceny. To je samozřejmě něco, co mi otvírá dveře do světa,“ popsal kněz.

„Templetonova cena je trošku něco víc, než Zlatý slavík. Ale tohleto mezinárodní ocenění znamená, že ten můj hlas je slyšet, a zároveň mi otvírá ten mezinárodní prostor,“ narážel na komentáře o Gottovi. Dodal, že má mnoho pozvání na světové univerzity, a to cítí jako velký závazek. Pochlubil se, že v Německu, Polsku, Portugalsku a Nizozemí jeho knihy vycházejí v desetitisícových nákladech. Ocenění od hlav cizích států prý není něco, co by si člověk koupil, tudíž ocenění od německého prezidenta je důkaz, že Halíkův hlas je slyšet a že to, co dělá, je mezinárodně uznáváno.

Právě v tomto rozhovoru Halík prohlásil, že o prezidentském úřadu neuvažuje a že by to byl pro něho krok zpět. „To je minulá kapitola, to je scénář, který už jsem odložil, který byl možný v určité době. Zvažoval jsem to kdysi, teďka po té Templetonově ceně a oxfordském doktorátu se mně otevřel úplně nový prostor.“ Prohlásil, že toto by byl krok zpět. „Prezident by byl krok zpět?“ ptal se nevěřícně moderátor. „Určitě,“ mínil Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…