Další miliony eur míří do českého příhraničí. Spolupráce s partnery má výsledky

07.07.2016 11:29

V minulém týdnu proběhla klíčová jednání monitorovacích výborů česko-polské a rakousko-české přeshraniční spolupráce. Byly schváleny koncepce vlajkových projektů i finanční prostředky na projekty za téměř 20 milionů euro.

Další miliony eur míří do českého příhraničí. Spolupráce s partnery má výsledky
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

„V dalších dvou programech přeshraniční spolupráce byly schváleny nové projekty. Celkem bylo schváleno 18 projektů za téměř dvacet mil EUR. Naším cílem je schvalovat kvalitní a pro příhraniční území přínosné projekty,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Dne 29. 6. 2016 se na polském území v Jamrozowej Polanie konalo 5. zasedání Monitorovacího výboru programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko. Hlavními body programu bylo schválení 4 koncepcí vlajkových projektů, které budou následně rozpracovány na úroveň řádné projektové žádosti. Jedná se o projekty zaměřené: na zvýšení jazykové kompetence budoucích absolventů na přeshraničním trhu práce, rozvoj přeshraniční cykloturistiky, rozvoj kulturního a přírodního dědictví a tvorbu integrované přeshraniční strategie české a polské celní správy. Dále byly schváleny 2 projekty v prioritní ose 3 (PO) „Vzdělávání a kvalifikace“.

Ve dnech 27. – 28. 6. 2016 se na české straně v jihomoravských Rakvicích navíc konalo zasedání Monitorovacího výboru programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika. Hlavním bodem jednání bylo schvalování projektů. Z 29 předložených projektů různorodého zaměření bylo nakonec schváleno projektů 16 za celkem 19 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). „Největší objem finančních prostředků, ve výši 6,1 mil. eur, byl schválen na projekty podporující vzdělávání, odbornou přípravu, školení za účelem získávání dovedností a celoživotního učení. Zároveň se těmito projekty v této prioritní ose vyčerpá největší podíl alokace, a to celých 45%,“ uvedl náměstek ministryně pro řízení sekce evropských programů Zdeněk Semorád. Termín na předkládání dalších projektových žádostí je stanoven do 22. září 2016.

Více informací o programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko naleznete zde: http://www.cz-pl.eu/.

Více informací  o programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika naleznete zde: http://www.at-cz.eu/cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…