Další nemocnice Lékařů bez hranic pod útokem, tentokrát barelové bomby

01.12.2015 17:45

V syrské provincii Homs byla údajně zničena nemocnice, v níž pracovali Lékaři bez hranic. Podle informací neziskové organizace dopadly na nemocnici barelové bomby z vrtulníku. Výsledkem je 7 mrtvých a 47 raněných. Informuje The Guardian.

Další nemocnice Lékařů bez hranic pod útokem, tentokrát barelové bomby
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Nemocnice ve městě Zafarana v provincii Homs se stala terčem barelového bombardování, které je příznačné pro taktiku syrských vzdušných sil, tvrdí organizace Lékaři bez hranic, kteří v nemocnici pracovali.

K útokům došlo v sobotu v ranních hodinách a zemřelo při nich sedm osob včetně mladé dívky. Organizace pak musela raněné přesunout do blízkých polních nemocnic, někteří z nich však při převozu zemřeli.

Podle Lékařů bez hranic se jednalo o typický postup syrských vzdušných sil, kdy nejdříve vrtulník shodí první bomby a druhá várka přijde ve chvíli, kdy na místo dorazí zdravotníci. Zároveň se jedná o pokračující trend syrské občanské války, kdy jsou cílem útoků zdravotnická zařízení.

Jedná se totiž již o třetí útok na zařízení pod správou Lékařů bez hranic za poslední dva měsíce. K prvnímu došlo v říjnu v afghánském městě Kundúz, při kterém přišlo o život celkem třicet osob a k druhému na severu Jemenu, kde nemocnici zničily saúdské nálety.

Celý text zde

Podle informací organizace Doktoři pro lidská práva, která sídlí v New Yorku, došlo v říjnu k celkem 16 zdokumentovaným útokům na zdravotnická zařízení. Deset z nich mají údajně na svědomí Rusové, pět dalších pak buď opět Rusové či Syřané, tvrdí organizace.

Barelové bomby jsou improvizovanou výbušninou, kdy se sud naplní výbušným materiálem a manuálně shazuje z vrtulníků a letadel. „Jejich nepřesnost vedla některé pozorovatele k tomu, že jejich použití označují za válečný zločin.“ Podle údajů, jež vydala organizace Amnesty International, mají tyto bomby za období od ledna 2014 do března 2015 na svědomí více než 3000 lidských životů. Celkem se za dobu jejich užívání mluví až o 12 tisících obětí.

„Lékaři bez hranic opět zdůrazňují svoje naléhání, že všechny strany syrského konfliktu by měly podniknout veškeré snahy, aby předešly obětem na životech a škodám na civilní infrastruktuře včetně nemocnic a ambulancí,“ uvedla organizace ve svém prohlášení. „Násobení těchto ukrutných útoků, jejichž výsledkem jsou ohromně vysoké ztráty na civilních životech včetně žen, dětí a zdravotnického personálu musí skončit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…