Další ohrožení Velké Británie. Přichází ze Skotska

13.10.2016 16:07

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová na konferenci Skotské národní strany oznámila, že připraví další referendum o nezávislosti své země na Velké Británii. Ta by se tak v podstatě stala Británií malou.

Další ohrožení Velké Británie. Přichází ze Skotska
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

„Skotsko bude mít možnost znovu zvážit otázku své nezávislosti, a to ještě předtím, než Spojené království vystoupí z Evropské unie,“ prohlásila skotská premiérka. S odvoláním na zahraniční média o tom diváky informovala Česká televize. Potvrzují se tak obavy vlády v Londýně, že Brexit rozštěpí království. Skotsko totiž jednotně hlasovalo pro setrvání ostrovního státu v EU a parlament sídlící v hlavním městě Skotska Edinburghu nese výsledky referenda nelibě.

Relativně nedávno – v roce 2014 – sice jedno referendum o nezávislosti Skotska proběhlo a tehdejší předseda vlády Spojeného království premiér David Cameron úspěšně dělal vše pro to, aby se království nerozpadlo, ale Brexit podle Sturgeonové všechno mění. Průzkumy naznačují, že by i tentokrát mohli mít lehce navrch zastánci setrvání Skotska ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem.

Skotská vláda chce mít zákon o referendu připravený co nejdříve a v případě příklonu obyvatel země k nezávislosti ji co nejdříve vyhlásit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…