Další plány Ruska na Ukrajině odhaleny? Vše má vypuknout ještě před příchodem zimy

30.09.2014 10:16

James Rupert z think tanku Atlantic Council ve svém textu shrnuje názory vojenských analytiků, kteří tvrdí, že Rusko plánuje další invazi. Rusové prý chtějí zřídit pozemní koridor, aby mohli snadněji zásobovat Krym.

Další plány Ruska na Ukrajině odhaleny? Vše má vypuknout ještě před příchodem zimy
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

„Zaměstnaní američtí a evropští politici tento měsíc bezpochyby přivítali s povděkem, že se podařilo dohodnout na příměří v rusko-ukrajinské válce. Obamova administrativa je zahlcena krizí v Sýrii a Iráku, Kongres se zabývá kampaní k blížícím se volbám, které se konají čtvrtého listopadu. Evropané zase tento týden čelili grilování v Evropském parlamentu ze strany euroskeptiků stran nominací evropských komisařů,“ píše v úvodu James Rupert.

„Relativní klid na na Ukrajině však může vzít podle ukrajinských analytiků brzy za své. Ti tvrdí, že vzhledem k nadcházející zimě Rusko naplánovalo další invazi, tentokrát z důvodu zajištění koridoru pro dodávky potravin, energií a vody na Krym. Pro tuto invazi jsou připraveny ruské síly podél celého 375 km dlouhého pobřeží na jihu Ukrajiny,“ zmiňuje Rupert názory analytiků.

Podle ukrajinského novináře zabývajícího se válkou na jihu země Nikolajeva Vorobjeva může tyto plány Ruska signalizovat pokračující ostřelování ukrajinských vojsk bránících město Mariupol i během třítýdenního příměří. „Malé skupiny separatistů se snaží zničit jakékoli vojenské vozidlo, které míří směrem k městu,“ nechal se slyšet Vorobjev.

Celý text najdete ZDE

„Rusko může nyní Krym zásobovat pouze ze vzduchu či z moře prostřednictvím již nyní značně přetížených trajektů. Někteří ukrajinští vojenští analytici jsou přesvědčeni, že zásobování krymského poloostrova je pro Rusko takový problém, že invaze podél pobřeží Azovského moře je nevyhnutelná,“ tvrdí Rupert.

Podle vojenské analýzy zveřejněné v dubnu londýnským Royal United Service Institute je Krym z 85% závislý na dodávkách potravin zvenčí. „Trajekt přes Kerčský průliv může pojmout pouze 400 lidí a 60 aut za hodinu, protože přístav v Kerči má zastaralé zázemí, které nevyhovuje současným potřebám. Nejsou zde žádná moderní chladící zařízení a potraviny se mohou rychle zkazit. Už nyní jsou se zásobováním Krymu problémy a leteckou či vodní cestou není možné splnit veškeré požadavky. Otevření pozemního koridoru by mohlo tyto problémy vyřešit“, napsali autoři analýzy Igor Suťjagin a Michael Clark.

„Kerčský průliv přes zimu zamrzá, takže přes něj není možné převážet potraviny, sdělil bývalý vysoký velitel ukrajinské armády Andrej Lopata v rozhovoru pro ukrajinský web Obozrevatel. Známý vojenský analytik Dmitrij Tymčuk rovněž varoval, že k pozemní invazi může z těchto důvodů brzy dojít.

„Rusko potřebuje vytvořit pozemní koridor směřující na Krym stůj co stůj. Budou se toho snažit dosáhnout skutečně za každou cenu,“ prohlásil další bývalý ukrajinský velitel Vilen Martirosjan minulý týden. Ukrajina podle jeho názoru nebude schopna takovému útoku ze strany ruské armády čelit bez pomoci amerických vojaků a dalších spojenců.

Kerčský průliv je ve svém nejužším bodě široký asi 3 kilometry. Ruské i ukrajinské zpravodajské kanály často ukazují, jak je zde doprava předimenzována a trajekty stojí v zácpách. Rusko se horečnatě snaží, aby se dopravní situace v budoucnu zlepšila. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby byl přes úžinu postaven železniční most a silnice do roku 2018. Most by měl stát šest miliard dolarů a Rusko již zahájilo jednání o výstavbě s čínskou společností China Communations Constrution Company.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…