Další pochybná smlouva DPP. Miliony za poradenství a opět právník Kmeť

12.12.2011 21:02

Kolem pražského dopravního podniku (DPP), z něhož údajně organizovaná skupina osob dlouhodobě vyváděla peníze, se podle České televize (ČT) objevují další podezřelé obchody. ČT zjistila, že firmy spojené s právníkem Peterem Kmeťem nevydělávaly jen na provizích za výrobu jízdenek MHD. Jeho společnost Alseda dostala od dopravce milionovou zakázku na poradenství, zda má v metru postavit turnikety, uvedla ČT.

Další pochybná smlouva DPP. Miliony za poradenství a opět právník Kmeť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Ze zprostředkovatelské smlouvy z roku 2007, kterou má Česká televize k dispozici, vyplývá, že skoro polovina peněz, které dopravní podnik posílá za dodání jízdenek firmě Neograph, putuje dál do společnosti Cokeville Assets ovládané Kmeťem a sídlící na Britských Panenských ostrovech. Za zprostředkování smlouvy mezi firmou Neograph a DPP měla společnost Cokeville dostat z každého lístku 17 haléřů.

Minulý týden pak Nadační fond proti korupci uvedl, že peníze z Britských Panenských ostrovů se pak nejspíš vracejí zpátky do Prahy k lobbistovi Ivo Rittigovi. Ten to ostře odmítl a chce na představitele fondu podat trestní oznámení. Rittig je v médiích spojován s ODS, například s bývalým středočeským hejtmanem a nynějším ministrem zemědělství Petrem Bendlem.

Nyní má televize k dispozici další smlouvu, z níž je prý zřejmé, že firma Alseda, za kterou Kmeť rovněž jedná, dostala přímo od dopravního podniku šest milionů korun za rady, zda v pražském metru postavit turnikety. Dopravní podnik nakonec projekt na stavbu turniketů zrušil. "A tvrdí, že peníze, které poslal firmě Alseda za její rady, utratil hospodárně," konstatovala ČT.

Nadační fond proti korupci už minulý týden předložil údajné důkazy, že čtyři miliony měsíčně z Kmeťovy firmy Cokeville Assets odcházejí na účet Rittiga. Ten popřel, že by šlo o peníze za jízdenky. A stejně jako Kmeť odmítá s médii komunikovat, uvedla ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …