Další protest akademiků: 17. listopad je svátek svobody, ne netolerance a extremismu. Odkaz listopadu velí lidem v nouzi pomáhat

12.11.2015 16:28

Rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a děkani fakult sídlících na Albertově se dnes vyjádřili proti možnému zneužití 17. listopadu lidmi, kterým je vlastní netolerance, nenávist a nesnášenlivost. Akademici sice nejsou konkrétní, ale právě na Albertov je na úterní státní svátek naplánovaná demonstrace Bloku proti islámu. V době, kdy se bude konat, by měl na místo dorazit také prezident Miloš Zeman. I když nebude demonstrovat, podle vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka zřejmě vystoupí před občany, kteří se tam sejdou.

Další protest akademiků: 17. listopad je svátek svobody, ne netolerance a extremismu. Odkaz listopadu velí lidem v nouzi pomáhat
Foto: Václav Fiala
Popisek: Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička (vlevo) a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský

Akademici připomínají, že 17. listopad je vzpomínkou na události let 1939 a 1989, kdy studenti vyjádřili kritický postoj k celospolečenskému dění, a mnozí za to nesli těžké osobní následky. Před šestadvaceti lety shromáždění studentů na Albertově odstartovalo sametovou revoluci.

Nyní na tomtéž místě pořádá Blok proti Islámu demonstraci "na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám". "Představa, že by výročí 17. listopadu a symbolická místa spojená se studentským hnutím mohla být zneužita lidmi, jimž jsou netolerance, nenávist a nesnášenlivost naopak vlastní, stejně jako lidmi, kteří mají pro vzdělání, lidskou slušnost a kultivovanost pouze slova pohrdání, nás naplňuje hlubokým smutkem. Od všech takových projevů se proto co nejrozhodněji distancujeme, ať už by je vyjadřoval kdokoli," uvedli akademici v prohlášení.

Vedle rektora Zimy ho podepsali děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo, děkan Přírodovědecké fakulty UK Bohuslav Gaš a děkan Matematicko-fyzikální fakulty UK Jan Kratochvíl.

Signatáři připomínají, že nacistická ani komunistická moc netolerovaly sebemenší záchvěvy svobodného myšlení. Současná svoboda není podle nich samozřejmá. "Stará moudrost říká, že kdo o demokracii a o stav věcí veřejných každodenně nepečuje, přijde o ně. V dnešním překotně se měnícím světě to platí více než kdy jindy," uvedli.

Odkaz studentských listopadů podle nich zavazuje k pomoci těm, kteří se ocitnou v nouzi. "Proto rozhodně odsuzujeme všechny projevy lidské malosti včetně násilí, rasismu či nesnášenlivosti," dodali.

Ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje Blok proti islámu jako konkurenci krajně pravicových hnutí, která s cílem získání volební podpory záměrně a účelově využívá informace, jež jsou často vytrženy z kontextu, zobecněny nebo špatně interpretovány.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…