Další průšvih exšéfa Nemocnice Na Homolce. Policii znovu pomohl Dbalého deník

11.04.2015 10:50

Na 100 tisíc, později dokonce na 120 tisíc korun měsíčně si přišel bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý díky zmanipulovanému tendru na právní služby. Během necelých dvou let tak celkem na úplatcích získal 2,32 milionu korun. Informoval o tom server Lidovky.cz s odvoláním na text usnesení o zahájení trestního stíhání Dbalého a advokáta Davida Michala z minulého týdne, s nímž se server podrobně seznámil.

Další průšvih exšéfa Nemocnice Na Homolce. Policii znovu pomohl Dbalého deník
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Právě David Michal z advokátní kanceláře Šachta&Partners (dnes MSB Legal), spojené s lobbistou Ivo Rittigem, měl Dbalému úplatky ve zmíněné výši osobně předávat. Sám právník a jeho kancelář ale zkrátka nepřišli. Nemocnice Na Homolce jí pod Dbalého vedením poslala bezmála 25 milionů korun.

Detektivům znovu pomohl Dbalého zápisník

Kriminalistům znovu usnadnil práci sám Dbalý, respektive jeho pečlivě vedené poznámky, kam si mimo jiné měl zapisovat údaje o úplatcích. Detektivům se tak za pomoci dokumentu nazvaného Director’s Diary podařila dohledat nejen výše všimného od Michala, ale i termíny 22 schůzek, na nichž si je Dbalý přebíral. Kriminalisté ale kromě diáře mají proti oběma stíhaným řadu dalších důkazů.

Úplatky získával Dbalý za již v minulosti kritizovanou smlouvu na poskytování právních služeb pro Nemocnici Na Homolce, která byla uzavřena v dubnu 2009 s advokátní kanceláří Šachta&Partners.

Antimonopolní úřad nemocnici kvůli kritizované smlouvě udělil pokutu 31 tisíc

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prý kvůli ní špitál v roce 2011 pokutoval 30 tisíci korunami. Nemocnice pod vedením Dbalého na ni totiž podle obvinění, na radu právníka Michala nevypsala výběrové řízení, jak měla. To kvůli tomu, že zakázka se vejde do 2 milionů korun, a tak není třeba. Podle policistů tak Dbalý učinil, aby mohl bez problémů tendr přiklepnout právě AK Šachta&Partners.

Jenže částka za právní služby pro Šachta&Partners pak podle policistů dvoumilionovou sumu podle očekávání převýšila. „Jen do konce roku 2009 nemocnice vyplatila advokátní kanceláři částku 7,8 milionu korun,“ spočítali v obvinění detektivové.

Michala nyní kriminalisté v souvislosti s právními službami pro Nemocnici Na Homolce stíhají za podplácení a pomoc při sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dbalý čelí obvinění kvůli přijetí úplatku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…