Další průzkum favorizuje Babiše, který oslabuje. Ostatní jsou na tom takto

26.06.2015 16:48

Sněmovní volby by podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nyní vyhrálo ANO s 30 procenty hlasů, ČSSD by měla 26,5 procenta. Obě uskupení ale v porovnání s květnovým průzkumem shodně o tři procentní body oslabila. Posílily naopak ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Pozice KSČM se nezměnila. Jiné strany by se do dolní komory nedostaly. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes CVVM poskytlo ČTK.

Další průzkum favorizuje Babiše, který oslabuje. Ostatní jsou na tom takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila program 29. schůze. Mimo jiné se bude projednávat vládou odhlasované zavedení registračních pokladen, které by mohlo být jablkem sváru

Komunisté by podle volebního modelu získali 13 procent hlasů, tedy stejně jako v květnu. ODS a TOP 09 by měly osm procent - občanští demokraté si od května polepšili o dva procentní body, TOP 09 o jeden. KDU-ČSL se zvedla o půldruhého procentního bodu na aktuálních 6,5 procenta.

Pro hnutí Úsvit by se momentálně rozhodlo půl procenta voličů, stejně jako v květnu. Předstihla by jej mimo jiné Česká pirátská strana s 2,5 procenta a Strana zelených se dvěma procenty hlasů. Ostatní seskupení včetně Svobodných či Strany práv občanů měly podle CVVM podporu méně než jednoho procenta voličů.

I v žebříčku preferencí vedlo hnutí ANO, k jeho přívržencům patřilo 19,5 procenta dotázaných. Se sociálními demokraty sympatizovalo 18,5 procenta lidí, s komunisty 8,5 procenta. ODS, TOP 09 a lidovci měli shodně pět procent.

K volbám do Sněmovny by v červnu stejně jako v květnu přišlo 57 procent lidí s volebním právem. Účast by tak byla nižší než při volbách v říjnu 2013, kdy k urnám dorazilo 59,5 procenta oprávněných voličů.

CVVM průzkum provedlo od 8. do 15. dubna mezi 1022 respondenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…