Další průzkum potvrzuje, že lidé čím dál více věří prezidentu Zemanovi

26.11.2015 9:05

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se po říjnovém poklesu opět zvýšila. Aktuálně mu věří 56 procent lidí, tedy o pět procentních bodů více než v desátém měsíci. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí pro občany ale zůstávají starostové a obecní zastupitelstva, které kladně hodnotí přes 60 procent veřejnosti. Naopak nejhůře z hodnocení vycházejí obě komory Parlamentu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jež poskytlo jeho výsledky ČTK.

Další průzkum potvrzuje, že lidé čím dál více věří prezidentu Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidentovi nyní věří zhruba stejný počet lidí jako v září. Více důvěry v něj mají lidé starší 60 let, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se těší důvěře od 46 procent lidí, nejčastěji jsou mezi nimi lidé s dobrou životní úrovní a příznivci vládních koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V porovnání s říjnem se důvěra vládě zvýšila o tři procentní body, což je na hranici statistické chyby.

Sněmovně a Senátu lidé také více důvěřují, především ti s dobrou životní úrovní

Zhruba stejný nárůst důvěry zaznamenalo CVVM u sněmovny a Senátu, kterým tak nyní shodně důvěřuje 34 procent Čechů. Častěji jsou to dotázaní s dobrou životní úrovní, ekonomicky aktivní a případní voliči ČSSD a ANO. Lokální reprezentace mají u veřejnosti větší prestiž. Krajským zastupitelstvům a hejtmanům věří podobně jako v říjnu dvě pětiny občanů. Vůbec největší důvěře, od 63 procent lidí, se těší ale starostové. Obecním zastupitelstvům důvěřuje 61 procent lidí.

CVVM tentokrát zjišťovalo i to, jakou důvěru mají lidé v některé státní instituce. Nejvíce z nich, tři pětiny, se kladně vyjádřilo o Českém statistickém úřadu. Polovina veřejnosti má důvěru v Českou národní banku, Nejvyšší kontrolní úřad a Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Úřadu pro ochranu osobních údajů věří 45 procent lidí a Správě úložišť radioaktivních odpadů zhruba třetina Čechů. V případě posledních tří jmenovaných institucí je ale třeba brát v potaz, že relativně vysoký podíl lidí odpověděl, že neví.

CVVM uskutečnil průzkum v první polovině listopadu mezi tisícovkou lidí starších 15 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…