Další průzkum z Německa. Příznivci Schulze budou překvapeni

20.04.2017 7:25

Pozornost celé Evropy se soustředí na Francii, kde se budou konat prezidentské volby již tuto neděli. Letos se však budou konat důležité volby také v Německu. Aktuální průzkum naznačuje, že to bude mezi Merkelovou a Schulzem ještě zajímavé.

Další průzkum z Německa. Příznivci Schulze budou překvapeni
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz vlétl na německou politickou scénu jako kometa. Skomírající SPD vytáhl prakticky na úroveň favorizovaných křesťanských demokratů (CDU) Angely Merkelové a jednu chvíli se zdálo, že by mohl směle pomýšlet i na pozici německého kancléře. V několika průzkumech se dokonce dostal před Merkelovou a socialisté i jejich voliči začali pomalu věřit, že by mohli v podzimních volbách zvítězit.

Již první test v podobě voleb ve spolkové zemi Sársko před necelým měsícem ovšem ukázal, že Schulz a socialisté by měli zůstat nohama na zemi. Křesťanští demokraté zde nakonec zvítězili s náskokem více než deseti procent a k lepšímu výsledku jim nepomohl ani „faktor Schulz“. Politologové upozorňovali na skutečnost, že voliči dali Schulzovi jasně najevo, co si myslí o jím prosazované levicové koalici s Die Linke a Zelenými.

Ačkoli sami socialisté argumentovali tím, že bez Schulze by prohráli o ještě více procent, v Sársku prostě a jednoduše neuspěli. Bývalý knihovník a vyléčený alkoholik byl v den konání voleb v čele strany jen několik málo dní. Nyní už vede stranu v podstatě měsíc a po průzkumu Forsa pro magazín Stern a RTL musí spolknout další hořkou pilulku. Pokud by se nyní konaly volby, mohl by si o vystřídaní Merkelové v čele německé vlády nechat jenom zdát.

Zatímco úřadující kancléřku Angelu Merkelovou by volilo 44 % respondentů, Schulze pouhých 29 %. To je nejméně od konce března, kdy byl zvolen předsedou SPD a získal hlas od všech 605 delegátů, což se nepodařilo žádnému z jeho předchůdců v poválečné historii. Členové SPD a voliči socialistů se nacházeli v naprosté euforii, ale aktuální průzkum jim přináší hořké vystřízlivění. Mnozí z delegátů patrně začínají litovat, že vložili do Schulze tak hlubokou důvěru.

Situace se dle průzkumu nemění ani pro celou stranu. CDU by nyní volilo 36 % voličů a SPD o šest procent méně. Nepříliš slavně dopadli socialisté v otázce politické kompetentnosti. Jen 15 % oslovených respondentů vyjádřilo přesvědčení, že je SPD schopna se vypořádat s výzvami, kterým čelí současné Německo. Nereálně se zatím jeví i Schulzem prosazovaná koalice SPD–Zelení–Die Linke. Tyto tři strany by dle průzkumu Forsa nezískaly potřebnou většinu k vládnutí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…