Další rána pro sport? Dotační podmínky prý nesplňuje téměř nikdo. A může v tom být i něco jiného, naznačuje bývalý úředník z ministerstva

06.10.2017 18:16

SPORT V NESNÁZÍCH Jedna ze střešních českých sportovních asociací, Česká unie sportu (ČUS) napsala otevřený dopis ministru školství, mládeže a tělovýchovy Stanislavu Štechovi (ČSSD). Stěžuje si v něm na špatné nastavení podmínek dotačnímu programu určenému k provozu a údržbě sportovišť a jednotlivých sportovních klubů. Nové podmínky udělení dotace podle ČUS výrazně znesnadňují přístup k získání dotace naprosté většině českých sportovních klubů.

Další rána pro sport? Dotační podmínky prý nesplňuje téměř nikdo. A může v tom být i něco jiného, naznačuje bývalý úředník z ministerstva
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Dotační program IV určený na podporu provozu a údržby jednotlivých sportovních klubů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) koncem září zrušilo. Na nátlak České unie sportu (ČUS) sice oznámilo opětovné otevření podobného dotačního programu, nicméně s podmínkami, které se sportovcům ani náhodou nelíbí.

Vyplývá to z otevřeného dopisu, který ČUS tento týden, odeslala přímo do rukou ministra školství Stanislava Štecha (ČSSD). Podle nových podmínek programu by totiž na dotace určené k provozu a údržbě sportovišť a klubů měly dosáhnout pouze kluby s celorepublikovou působností anebo jejich pobočné organizace. Nová dotační pravidla na svém profilu kritizuje i uherskohradišťský senátor za Soukromníky a člen podvýboru pro sport Ivo Valenta, který dnes odeslal k rukám ministra Štecha otevřený dopis žádající vysvětlení.  

Podle Jana Boháče, generálního sekretáře České unie sportu, MŠMT výklad ČUS nerozporuje. „Jednalo se o program římská IV určený na údržbu a provoz sportovních zařízení. Tohle je 20 let starý program, který je každý rok vypisován za inteligentních podmínek a až letos z nějakého důvodu nikoliv,“ uvedl na dotaz ParlamentnímListům.cz Boháč po telefonu.

A je poměrně radikální. „Podle vypsaných podmínek nemůže podat žádost ani jeden subjekt z České republiky,“ bije Boháč na poplach. „Buď nesplňuje podmínku, že má své tělovýchovné jednoty jako pobočné spolky, nebo nesplní podmínku podávajícího subjektu, tedy stokoruny na člena na rok. Když bude někdo pedant a prozkoumá si všechny podmínky, jak jsou vypsané. Úředníci ministerstva si vůbec nedali práci s tím, aby v praxi zjistili, jestli vůbec někdo může naplnit to, co oni vypsali. To je na tom ta největší tragédie,“ doplňuje. „Nemohu situaci komentovat. Nemám k dispozici všechny potřebné informace,“ sdělila na dotaz ParlamentníchListů.cz k věci  bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

 

Většina členů fotbalové asociace podmínky nesplňuje

Jak jsme zjistili, nové podmínky programu určeného na údržbu nesplňuje například fotbalový klub Jiskra Modrá na Děčínsku. „Ještě jim budeme platit, my Fotbalové asociaci za to, že jsme členy. Kvůli tomuhle. To je hrozná blbost,“ sdělil ParlamentnímListům.cz jednatel klubu Ladislav Michalec. „Podmínky nesplňujeme ani náhodou a nesplňuje je ani 99,9 procent členů fotbalové asociace,“ doplnil.

Jenže odříznutí od dotací na údržbu není jedinou pohromou, která klub fungující od roku 1945 postihla. Jiskra Modrá k dnešnímu dni nedostala od státu zatím ani jedinou korunu v rámci dotačního programu 8, tedy příspěvků na jednotlivého žáka. „Oni to pak nějak přehodnotili a když jsem jim tam volal, tak mi řekli, už je to na cestě. Zatím nám ale nedošlo nic,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Michalec.

Kvůli novým pravidlům v rámci dotací na provoz a údržbu by klub podle Michalce mohl přijít o sto dvacet až sto třicet tisíc. Situaci hodlá řešit zadlužením. „Kontokorent si vezmeme a budeme čekat,“ sdělil Michalec. Nic jiného prý dělat nemůže. „Nikdo neví, co bude. To je rána pro sport, protože všichni utečou, budou chodit na diskotéky, chlastat. To je největší rána, kterou dávají sportu,“ popsal situaci kolem zamrzlých dotací z ministerstva Michalec během letních prázdnin pro ParlamentníListy.cz o poznání dramatičtěji.

Odlišně chápe nová dotační pravidla, co se týče peněz na údržbu a provoz sportovních klubů, předseda TJ Spartak Přerov Oleg Plšek. Přerovská tělovýchovná jendnota provozuje celkem 14 sportovních oddílů. „Jsme samostatný spolek, nejsme pobočným spolkem nikoho,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Plšek. Nové podmínky dotačního programu jsou podle Plíška nejednoznačné. I tak by na dotaci dle jeho názoru ale měl jeho klub mít nárok. „Ale potom dále v textu se hovoří o tom, že dotace je určena i pro tělovýchovné jednoty,“ upozorňuje Plšek na rozpory v pravidlech pro dotaci. „Myslím, že my bychom měli být těmi, kdo o to žádat mohou, i když jen bych rád vysvětlil ty rozpory s ministerstvem, že v záhlaví je to jinak než potom v tom dalším textu. Minulý rok jsme z tohoto programu dostali nějakých 350 tisíc. Myslím, že my ty podmínky splňujeme a ostatní tělovýchovné jednoty taky,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Zakopaný pes ukryt ve slůvku „pobočné“

Jeho názoru nicméně odporuje Jan Boháč z ČUS. Podle něj je situace jednoznačná. Nárok na podporu ze zmiňovaného programu mají buď kluby s celostátní působností, nebo pobočné kluby zastřešujících organizací, které celostátní působnost rovněž mají, samostatné kluby ale již ne.

Jeho tvrzení potvrzuje i další dobře informovaný zdroj ParlamentníchListů.cz, který trval na své anonymitě. Jedná se však o bývalého vysoce postaveného úředníka, který na MŠMT působil za ministryně Kateřiny Valachové.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19772 lidí

„Nový program řekl, že to bude jen pro spolky s celostátní působností a jejich pobočné spolky. A v tom ‚pobočné‘ je podle mého právě zakletý pes, protože ty pobočné spolky mají z těch velkých střešních sportovních asociací možná tak Orel a Sokol. V žádném případě je ale nemá Česká unie sportu. Ta má samostatné spolky, a ty podle těch nových pravidel na zmiňované dotace na provoz a údržbu nedosáhnou,“ uvedl zdroj.

Zároveň dodal i další pikantní informace. Podle zdroje ParlamentníchListů.cz totiž o dotace kluby žádaly souhrnně prostřednictvím svých střešních organizací. „Když ministerstvo program IV z důvodu údajné loňské chyby zrušilo, kluby již měly rozjeté investice, platily údržbu, opravovaly, a za vlastní,“ uvedl zdroj. „Na webu se totiž každý mohl dočíst, kolik v rámci programu IV dostane. Kluby s tím mohly počítat. Ministerstvo nikdy neposílalo peníze včas, takže všichni mohli zůstat v klidu a opravovat a udržovat. Ministerstvo ani nikdy neuhradilo celou částku,“ dodal. Jenže pak MŠMT podle zdroje program IV zrušilo a ČUS začal tlačit. Ministerstvo tudíž program obnovilo, ale bez nároku pro samostatné spolky.

Za Valachové se na ministerstvu prý složila podatelna...

„Kdyby to udělali i pro ty samostatné spolky, tak by to znamenalo, že spolky o to budou žádat každý zvlášť. To znamená, že by to dopadlo stejně jako v programu 8, který vymyslela ministryně Valachová s tím, že to konečně dostanou i ti malí a přišlo 4 tisíce žádostí a na stůl to dostal jeden chudák,“ uvádí zdroj. „Podatelna se tam položila a pak to dělal, kdo měl ruce a nohy,“ popisuje situaci. Stejný scénář by podle zdroje následoval i v obnoveném programu čtyři. „Všechno by se ale muselo rozdělit do konce roku. Já jsem to pochopil tak, že ta pravidla nezmění,“ dodává zdroj. „To ale opravdu uzavírá cestu k těm jednotlivým tělovýchovným jednotám a nic to jakoby neřeší,“ dodává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…