Další šílený experiment ve Švédsku? Lidé dál chodí do škol a hospod, hygienici si věří, že to zvládnou

27.03.2020 9:50

Švédsko jde v boji s koronavirem svou cestou. Děti chodí do školy, restaurace zůstávají otevřené a lidé naplno využívají služeb neomezené městské hromadné dopravy. Seveřané se prý však začínají ptát, zda nejde o šílený experiment, za který celá země draze zaplatí.

Další šílený experiment ve Švédsku? Lidé dál chodí do škol a hospod, hygienici si věří, že to zvládnou
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Zatímco většina zemí EU uzavírá své hranice, drasticky omezuje provoz restaurací a děti už nechodí do školy a místo toho se učí doma, Švédsko se rozhodlo jít jinou cestou. Školy i restaurace zůstávají otevřené. Zakázána byla jen shromáždění nad 500 osob.

Hlavní hygienik Johan Carlson říká, že drakonická opatření by měla omezený dopad na epidemii, ale vyřadila by společnost z chodu. Českým čtenářům zprostředkoval jeho slova server iDNES.cz, který se odvolal na zahraniční zdroje. Dosud bylo ve Švédsku zachyceno přes 2 500 pacientů s nemocí COVID-19 a na šest desítek lidí zemřelo; hlavní epidemiolog Anders Tegnell uklidňuje veřejnost, že švédský zdravotnický systém může epidemii zvládnout.

Někteří jeho kolegové však podobným optimismem nehýří.

„Nechápu, proč by se Švédsko mělo od ostatních zemí lišit. Je to jeden velký experiment. Nemáme tušení, jestli to bude fungovat, nebo se to celé šíleně zvrtne. Je tu velké riziko, že se zdravotnický systém propadne do krize a na celé Švédsko bude uvalena karanténa,“ prohlásil epidemiolog Joacim Rocklöv.

Švédský premiér Stefan Löfven už oznámil, že pokud se situace zhorší, vláda rozhodně přijme tvrdší opatření, aby situaci zvládla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …