Další špatná zpráva. V zahraničí dlužíme skoro dva biliony korun

29.06.2013 22:30

Ke špatným číslům o vývoji našeho hrubého domácího produktu se přidaly údaje, které potvrdily, že se zvýšil zahraniční dluh České republiky. V současnosti tak už činí téměř dva biliony korun, informuje E15.cz.

Další špatná zpráva. V zahraničí dlužíme skoro dva biliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

To představuje 51,9 procenta HDP. V prvním kvartálu se zahraničí dluh zvýšil o 42,7 miliardy korun. Meziročně pak narostl o 65,7 miliardy. Ze 46 procent se na dluhu podílejí soukromé subjekty, ze zbývajících 54 procent veřejný sektor. Na neustálém růstu se podílejí zejména bankovní a také vládní závazky.

Závazky vládního sektoru tvoří necelou třetinu dluhu

„K růstu zahraničního zadlužení přispěl hlavně vývoj zahraničních závazků bankovního sektoru. Jejich nárůst souvisel především s růstem přijatých krátkodobých depozit od zahraničních bank a nebankovních klientů,“ uvedla Česká národní banka.

Na bankovní sektor včetně centrální banky připadá 23 procent zahraničního dluhu. Dluh narostl i z toho důvodu, že zahraniční investoři nakupovali české vládní dluhopisy. Závazky vládního sektoru tak nyní činí 28,6 procenta z celkového dluhu. Objem zahraničních závazků podnikového sektoru klesl a představují 48,4 procenta.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…