Další srážka Pocheho se Zemanem a Babišem. Jde o velvyslance Číny: Pochem ovládaná rada navrhla Pocheho kamaráda. Hrad prý ale vyhlíží jiné jméno

14.09.2018 8:58

Další politický spor je tady, týká se obsazení postu velvyslance v Číně. Podle představ prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše by novým velvyslancem v Číně měl být viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Problém je, že personální rada, kterou diriguje Miroslav Poche, do Číny vybrala náměstka ministra a Pocheho stranického kamaráda Lukáše Kauckého. A do celé věci je prý zapletený i guvernér České národní banky Jiří Rusnok, píše Mladá fronta Dnes.

Další srážka Pocheho se Zemanem a Babišem. Jde o velvyslance Číny: Pochem ovládaná rada navrhla Pocheho kamaráda. Hrad prý ale vyhlíží jiné jméno
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

K nápadu obsazení postu velvyslance v Číně víceguvernérem Vladimírem Tomšíkem mohlo podle zdrojů z okolí prezidenta Miloš Zeman dojít například tak, že mu guvernér ČNB Jiří Rusnok při jednom z rozhovorů řekl, že na konci listopadu vyprší druhé funkční období viceguvernérovi Vladimíru Tomšíkovi. Zkušeného ekonoma se třemi vysokými školami a zkušenostmi z řady studijních a pracovních pobytů v několika zemích prý zmínil jako možného adepta na velvyslanecký post v Číně.

Jak je známo, pro prezidenta Zemana jsou obchodní vztahy s Čínou jednou z priorit, návrh Rusnoka se mu tak mohl zdát jako dobrý a proto jej následně prý konzultoval i s premiérem Andrejem Babišem, který údajně souhlasil se slovy, že by v takovém případě mohl navrhnout do bankovní rady ČNB „svého“ člověka.

Centrální banka má navíc v Číně velký zvuk a schválení bývalého viceguvernéra velvyslancem by nejspíš byla jen formalita. Zvlášť, kdyby se nejspíš mohl opřít i o podporu některých skupin, které v Číně podnikají v čele s PPF Petra Kellnera, uvedla MfD.

I navrhování velvyslanců má však svá pravidla. Nejdříve personální rada vybírá adepty pro ministra. Ten je poté předloží vládě. A v případě, že se dočká souhlasu, putuje seznam velvyslanců k prezidentovi. Po jeho schválení vše kontrasignuje premiér a následně se žádá o agrément dotyčné země.

Ovšem Zemanův a Babišův plán dostal trhlinu hned na začátku. Personální radu totiž v Černínském paláci ovládl Poche, který se namísto ministra stal alespoň politickým tajemníkem. Rada tak na velvyslanecký post v Číně před pár týdny navrhla Lukáše Kauckého, náměstka ministra zahraničí, zastupitele ČSSD na pražském magistrátu a Pocheho dlouholetého kamaráda.

Pár dní na to si premiér Andrej Babiš na působení Pocheho postěžoval v televizi. „Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“ zdůraznil Babiš, kterému se nelíbilo, že se Poche někdy na ministerstvu chová, jako by již ministrem byl. Na jeho vyjádření Poche zmínil údajnou snahu Babiše prosadit do diplomacie vysloužilé politiky ANO.

Rozhodnutí tak leží na úřadujícím ministru Hamáčkovi. V současné chvíli je personální radou Ministerstva zahraničí navržen Kaucký. A záleží jen na něm, zda jeho jméno přinese i na vládu. Hamáček je teď pod dvojím tlakem. Pokud na vládu přinese jméno Kaucký, s velkou pravděpodobností se u premiéra a prezidenta setká s neúspěchem. V případě, že by se zachoval nestandardně a na vládě příšel s návrhem jiného jména, nebo například viceguvernéra Tomšíka, čekají jej trable v sociální demokracii, v níž má Poche a jeho spojenci stále velké slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…