Další stopa v případu zavražděného slovenského novináře. A zase ta mafie

04.06.2018 19:48

Slovenští novináři narazili v případu vraždy novináře Jána Kuciaka na další stopu, která zavání opět mafií. V příběhu se objevují lidé z mafiánských seznamů, které unikly na veřejnost před sedmi lety.

Další stopa v případu zavražděného slovenského novináře. A zase ta mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za lepší Česko a Slovensko v reakci na vraždu slovenského novináře Jana Kuciaka

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Slovenská bezpečnostní agentura Bonul, která má blízko k ex-premiérovi Robertu Ficovi, vyhrává velké státní zakázky, a jméno jejíhož majitele Miroslava Bödöra dávají slovenští novináři do možné souvislosti se smrtí novináře Jána Kuciaka, si pronajímá prostory od firmy blízké podezřelé skupině – takzvaným Jakšíkovcům.

Jakšíkovci se před sedmi lety ocitli na seznamech údajných členů mafie na Slovensku. Archy obsahovaly mimo jiné jména a osobní údaje několika právníků, bývalých policistů nebo podnikatelů. V seznamech je více než tři sta osob. Archy byly rozděleny podle skupin údajně působících v podsvětí; v přehledu jsou vedle jmen uvedena i rodná čísla nebo adresy. Další dokumenty obsahují také fotografie osob, které jsou prý totožné s fotografiemi z občanských průkazů nebo cestovních pasů.

Server Aktuality.sk teď přišel s informací, že budovu na ulici Pri Dynamitke 11, ve které sídlí bratislavská pobočka Bonulu Miroslava Bödöra, vlastní akciová společnost LikoSpol. Působí v ní i Mário Bednárik a dva lidé z mafiánských seznamů: Ivan Pokorný a Ľudovít Šándor. Oba jsou spojováni s už zmíněnou skupinou Jakšíkovců. Pokorný figuroval ve společnosti Rebar s Liborem Jakšíkem, který stál několikrát před soudem, například v případě daňového dluhu za přes 800 tisíc eur nebo násilných trestných činů. Nakonec byl však obžaloby zproštěn.

Bratři Libor a Ivan Jakšík začínali jako policisté, Ivan Jakšík je podle slovenských médií na stránce Ústavu paměti národa evidován i jako bývalý příslušník StB.

Liboru Jakšíkovi patřila bratislavská restaurace Red Cafe. V minulosti získal za zvláštních okolností 93 procent akcií společnosti Minerál-Invod, která vlastnila pozemky, vrt a objekt plničky minerální vody Mitická. Následně měl nutit nového majitele společnosti Slovintegra Slavomíra Hatinu k mimosoudní dohodě.

Ivan Jakšík působil v soukromé bezpečnostní službě (SBS) A-Team, která chránila během volební noci v roce 2006 bratislavské sídlo strany Směr. V minulosti byl jedním ze spolumajitelů firmy i Michail Gabrieľan - podle starších mafiánských seznamů z roku 2005 taktéž člen skupiny Jakšíkovců. Společnost se později přejmenovala na Eagle Security, která vyhrála několik státních zakázek. Jakšíkovci měli v minulosti blízké vztahy s bossem bratislavského podsvětí Josefem Svobodou.

Už zmínění Ivan Pokorný a Mário Bednárik z firmy Likospol podnikali i s Ivanem Jakšíkem - například přes firmu Liko Bratislava. Ten měl v minulosti blízké vztahy s bossem bratislavského podsvětí Josefem Svobodou. Liko Bratislava sídlí v administrativní budově na ulici Miletičova 23. Podle deníku SME ji získali Jakšíkovci za zvláštních okolností, které naznačují násilné převzetí. Adresa Miletičova 23 se zviditelnila už v době, kdy tam Robert Kaliňák a Ján Počiatek přestěhovali svou firmu Forest a kavárnu Steam & Coffee.

Anketa

Kdo byl NEJLEPŠÍM primátorem Prahy?

hlasovalo: 5531 lidí
Na Miletičově ulici 23 sídlí i firma LikoSpol, od které si pronajímá prostory Bonul. Ten shodou okolností střežil centrálu vládního Směru ve volbách v roce 2012. Pro LikoSpol pracoval i právník Martin Bognár. Podle policie byl propojen na další mafiánskou skupinu Takáčovce a slovenská média píší, že byl i obviněný v kauze vybírání výpalného.

Zatřelený novinář Ján Kuciak se oligarchovi a majiteli bezpečnostní agentury Bonul Miroslavu Bödörovi intenzivně věnoval. Propojení se skupinou lidí, podezřelých z organizované trestné činnosti, jeho dost pošramocený obraz ještě zhoršuje. Ministři vládního Směru umožnili firmám napojeným na tohoto nitranského bosse soutěžit v tendrech sami mezi sebou. Je naprosto evidentní, že se Kuciak dotýkal ilegálního propojení státní moci reprezentované vládními úředníky Směru a kontroverzními podnikateli.

Miroslav Bödör byl navíc rodinně spřízněn s odvolaným policejním prezidentem Tiborem Gašparem, Gašpar je Bödörův švagr. Gašpara považuje řada lidí za hlavního viníka toho, že se stále nedaří dopadnout vraha investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, k níž došlo 21. února.

Vyšetřovatelé prověřují více rovnocenných motivů vraždy; policejní prezident Tibor Gašpar před svým odvoláním řekl, že nejpravděpodobnějším motivem zastřelení Kuciaka a Kušnírové v jejich domě nedaleko Trnavy byla investigativní práce reportéra. „Na místě vraždy nebyly zjištěny stopy zápasu a nebylo nic odcizeno. Tyto okolnosti naznačují, že šlo o vraždu na objednávku," řekl na tiskové konferenci prokurátor úřadu speciální prokuratury, který si nepřál zveřejnit své jméno. Dodal, že Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Obě vraždy se staly v rozpětí pěti minut, střelec použil pistoli kalibru devět milimetrů.

Úkladná vražda mladého novináře a jeho snoubenky odstartovala na Slovensku politickou krizi. Lidé vyšli do ulic a požadovali změny. V polovině března podal demisi premiér Robert Fico, ještě před ním odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…