Další těžká volební noc pro paní Merkelovou. První výsledky voleb v Berlíně avizují průšvih

18.09.2016 20:14

18. září je volební nedělí. V Německu volí do zemského sněmu obyvatelé metropole Berlína, který má statut samostatné spolkové země. Podle britského bulvárního deníku došlo na další katastrofický debakl pro německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Další těžká volební noc pro paní Merkelovou. První výsledky voleb v Berlíně avizují průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín 70 let od ukončení druhé světové války

Vítězem voleb by podle prvních odhadů měli být doposud vládnoucí sociální demokraté, jejich vítězství ovšem nejspíš nebude příliš přesvědčivé a srovnatelné s výsledky v časech legendárního starosty Klause Wowereita. Dnes by s odhadovanými třiadvaceti procenty strana dosáhla druhého nejhoršího výsledku v zemských berlínských volbách v historii.

Tradiční hlavní rivalové z konzervativní CDU prý nemají důvodů k radosti o moc více. „Pro berlínskou CDU je výsledek voleb dvojnásob hořký,“ píše německý Bild. Strana získá jen asi 18 procent hlasů, což je vůbec nejhorší výsledek v moderních dějinách a navíc nejspíš vypadne z koalice. Dosud SPD a CDU v Berlíně vládly ruku v ruce, ale po dnešku ztratí většinu. Sociální demokrat Michael Müller bude muset hledat nové koaliční partnery. Většinu udrží v koalici se Zelenými a Die Linke neboli Levicí, postkomunistickou frakcí, úspěšnou zejména v zemích bývalé NDR.

Celý text v němčině naleznete zde.

„Z celostátního hlediska čeká vládní CDU volební noc, v níž vyhodnotí další debakl. Ve všech zemských volbách z letošního roku strana kancléřky Merkelové ztratila hlasy,“ uzavřel svůj komentář Bild. Liberálové z FDP naproti tomu mohou slavit velký návrat do zastupitelstva města. Získali 6,4 procenta. Protiuprchlická AfD skončila ve volebním cíli pátá se ziskem přibližně 12,2 procenta. Zato Piráti v Berlíně, kteří si v „cool“ Berlíně dělali naděje na slušný výsledek, nakonec vyhořeli a nezískali ani dvě procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…