Další úder. Další věc, kterou Donald J. Trump naštval svět. Třeba Jana Čulíka, který za tím vidí ParlamentníListy.cz

31.01.2017 12:27

Bezpečnostní expert John Schindler se tvrdě pustil do Donalda Trumpa za jeho rozhodnutí zakázat dočasně přijímání uprchlíků a také vstup občanů z několika konkrétních muslimských států. Děsí se také jeho výběru týmu pro Národní bezpečnostní radu (NSC).

Další úder. Další věc, kterou Donald J. Trump naštval svět. Třeba Jana Čulíka, který za tím vidí ParlamentníListy.cz
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Schindler tvrdí, že patří k zastáncům přísnějšího prověřování přistěhovalců, ale Trumpovo rozhodnutí přesto neschvaluje. „Zakázat někomu vstup pouze na základě státní příslušnosti nedává smysl. Mnozí si navíc všimli, že Egypťané či Saúdové mají cestu do USA stále volnou. Přitom obě tyto země produkují velké množství džihádistů,“ podivuje se Schindler, který v minulosti působil jako analytik v Národní bezpečnostní agentuře (NSA).

Trumpova administrativa podle Schindlera prosazuje tvrdá opatření, místo aby se zajímala o jejich úspěšné implementování. „Bílý dům svá opatření zjevně prosadil bez konzultací s úřady a bezpečnostními agenturami, která by jej měla uvádět do praxe. Výsledkem toho všeho je tak jen chaos a zmatek,“ konstatuje Schindler a zaměřuje se v další části svého textu na existenci NSC, který má z jeho pohledu značný vliv na americkou politiku.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Za prezidentování Baracka Obamy se stal z NSC přebujelý a neefektivní úřad, který neměl v očích Pentagonu, ministerstva zahraničí a dalších žádnou vážnost. Trumpova administrativa přislíbila, že přinese razantní změnu k lepšímu, je tomu spíš naopak. Šéfem NSC se stal penzionovaný generál Mike Flynn, kterého Obama propustil pro jeho nezvládnutí řízení Obranné zpravodajské agentury DIA,“ píše Schindler.

Podle Schindlera je záhadou, proč dosadil Trump na tak vysokou pozici nepříliš schopného generála. Ovšem zdaleka největší problém má Schindler se Stevem Bannonem, který je rovněž součástí NSC a je označován za fašistu. Bannon je někdejší editor zpravodajského webu Breitbart.com, který liberálové označují za ,,krajně pravicový" a který o Trumpovi referuje veskrze pozitivně.

 „Bannon nemá potřebnou kvalifikaci a ani potuchy, jak to funguje ve Washingtonu, protože v minulosti pouze sloužil jako nižší důstojník u námořnictva. Sám sebe v nadsázce označil za leninistu, který chce zničit stát. Takový člověk asi těžko poradí prezidentovi v diskuzi o možném jaderném konfliktu.“

„V NSC nechtěl Bílý dům žádné špičkové vojenské zpravodajce hlavně proto, že takoví lidé přinášejí do diskuze tvrdá fakta, a nikoli nějaké ideologické fantazie. Zatímco Flynn i Bannon jsou především pravicoví ideologové, a to je nebezpečné. Každá nová administrativa dělá chyby. Moudrá administrativa se z nich aspoň poučí. Trumpovo agresivní chování děsí spojence a zbytečně rozčiluje nepřátele. Klíčová rozhodnutí v oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky by rozhodně neměla být učiněna za přispění Flynna a Bannona,“ má jasno Schindler.

O narůstající moci zakladatele serveru Breitbart informují také Britské listy, které se v titulku svého dnešního textu ptají, jestli „vyhodí Bannon svět do povětří“, a přirovnávají jeho „ultrapravicový“ Breitbart k serveru ParlamentníListy.cz. „Představme si, že zítra bude Trump čelit krizi ohledně Číny v Jihočínském moři anebo ohledně Ruska na Ukrajině. Bude jednat podle rad svého hlavního politického provokatéra Steva Bannona, který má tendenci vyhazovat všechno do povětří, anebo bude naslouchat zkušenějším členům své vlády, jako je ministr obrany Jim Mattis a generál Dunford?“ píšou Blisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…