Další útok na Zemana: Jeho muž prý poslouchá tajné informace, i když nesmí

03.10.2016 7:11

Pověřený ředitel bezpečnostního odboru Pražského hradu Jan Novák má problém kvůli bezpečnostní prověrce. Podle Lidových novin se totiž Novák zúčastnil jednání Bezpečnostní rady státu a z úst zpravodajců vyslechl i utajované informace. Novák i oficiální místa to však popírají.

Další útok na Zemana: Jeho muž prý poslouchá tajné informace, i když nesmí
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Novák měl podle deníku vyslechnout informace, pro něž neměl dostatečnou bezpečnostní prověrku. Disponuje totiž bezpečnostní prověrkou pouze na nejnižší možný stupeň – vyhrazené. Na jednání však zazněly utajované informace, pro něž je nutné mít osvědčení na vyšší stupeň utajení.

„O žádném incidentu nevím. To je úplně všechno, co k tomu řeknu,“ podotkl k situaci Novák. Porušení pravidel odmítla i Strakova akademie, jež zodpovídá za Bezpečnostní radu státu. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera byly dodrženy všechny podmínky přístupu k utajovaným informacím.

Incident se měl odehrát v době po loňských teroristických útocích v Paříži, kdy česká vláda zkoumala, zda se podobná hrozba nedotýká i nás. Novák dorazil na setkání prý jako doprovod prezidenta Miloše Zemana.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností může být za tento správní delikt udělena až pětimilionová pokuta. Největší díl odpovědnosti přitom podle deníku padá na premiérův úřad a jeho zaměstnance. V úvahu by však přicházel i postih zpravodajce, který o utajovaných skutečnostech hovořil. Vše se však prý vyřešilo ex post a v tichosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…