Další útok na loď v Rudém moři. Americkou odvetu schvaluje i Pavel

05.03.2024 17:14

V Rudém moři ani po odvetných akcích amerického námořnictva neustávají útoky Hútíů, v pondělí islamističtí povstalci z Jemenu raketami zasáhli švýcarskou kontejnerovou loď. Střela způsobila malý požár, který byl uhašen, přičemž posádka nebyla zraněna. Další rakety cíl nezasáhly nebo byly zneškodněny americkým námořnictvem.

Další útok na loď v Rudém moři. Americkou odvetu schvaluje i Pavel
Foto: Repro Marine Traffic
Popisek: Loď Rubymar

Rudé moře se z jedné z nejdůležitějších námořních obchodních cest změnilo ve válečnou zónu. Íránem podporovaní povstalci Hútíové odolali desítkám náletů amerických a britských stíhaček. Operace Bidenovy administrativy s názvem „Strážce prosperity“ nadále selhává, neboť v úterý byla napadena další kontejnerová loď.

Americké centrální velení na sociální síti X oznámilo, že švýcarská kontejnerová loď byla poškozena při raketovém útoku asi sto kilometrů jihovýchodně od jemenského města Aden.

„Dne 4. března přibližně ve 2.15 hodin vypálili Íránem podporovaní teroristé Hútíové balistickou protilodní střelu z Jemenu do jižní části Rudého moře. Střela dopadla do vody, přičemž nebyly hlášeny žádné škody ani zranění komerčních lodí, ani lodí námořnictva USA. Mezi 15.50 a 16.15 vypálili hútíjští teroristé dvě protilodní balistické střely na kontejnerovou loď M/V MSC SKY II, která pluje pod liberijskou vlajkou a je ve vlastnictví Švýcarska. Jedna ze střel plavidlo zasáhla a způsobila mu škodu. Podle prvních zpráv nedošlo k žádným zraněním; loď nepožádala o pomoc a pokračovala v cestě,“ upozorňuje na síti X americké centrální velení.

Ve 20.00 hodin následně provedly americké síly údery sebeobrany proti dvěma protilodním řízeným střelám, které představovaly bezprostřední hrozbu pro obchodní plavidla a lodě amerického námořnictva v regionu. „Tyto akce jsou podnikány za účelem ochrany svobody plavby a zajištění větší bezpečnosti a ochrany mezinárodních vod pro obchodní plavidla a plavidla amerického námořnictva,“ píše americké centrální velení.

 

 

Společnost MSC potvrdila, že plavidlo bylo napadeno, když proplouvalo poblíž průlivu Bab el-Mandeb ze Singapuru směrem do Džibutska. „Střela způsobila malý požár, který byl uhašen, přičemž žádná posádka nebyla zraněna. V současné době pokračuje v cestě do Džibuti a dnes dorazí k dalšímu posouzení,“ uvedla společnost podle informací agentury Bloomberg.

Od 19. listopadu 2023 se hútíjští militanti pokusili zaútočit na plavidla v Rudém moři a Adenském zálivu již více než třicetkrát. V lednu proto administrativa Joea Bidena v zájmu ochrany světového námořního obchodu zahájila útoky na pozice Hútíů v Jemenu. Americkou reakci schvaluje i prezident Petr Pavel, který uvedl, že v dnešním světě není pro terorismus místo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …