Další útoky z Turecka: Evropané, zbláznili jste se? Zahráváte si s ohněm!

21.03.2017 8:01

Stejně jako ta západní, také turecká média žijí současnými napjatými vztahy mezi Tureckem a Evropou. Turečtí komentátoři ve většině případů hájí prezidenta Recepa Erdogana a plně podporují jeho neústupnou politiku.

Další útoky z Turecka: Evropané, zbláznili jste se? Zahráváte si s ohněm!
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Komentátorka vlivného deníku Daily Sabah Merve Şebnem Oruç tak ve svém včerejším komentáři varuje evropské politiky, aby naslouchali Erdoganovi a spol. a uvědomili si následky své „populistické politiky“. Podle komentátorky Oruç mělo Nizozemsko s představiteli tureckého státu zacházet s mnohem větším respektem a nemělo jim bránit agitovat ve prospěch referenda. „Odpůrci referenda prostor mají, tak proč ne jeho zastánci?,“ podivuje se novinářka.

„Je snad znevýhodňování jedné strany novou podstatou svobody projevu v Evropě? Je v pořádku dát prostor například zakázané teroristické skupině PKK a příznivcům Fethullaha Gülena? Politici v Německu, Rakousku i Švýcarsku zakazují tureckým politikům setkávat se na shromážděních se zástupci turecké menšiny ve svých zemích. Mezitím v Evropě roste vliv nacionalistů a separatistů a i běžní politici omezují svobodu a demokracii,“ vyčítá novinářka.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

Jako konkrétní příklad omezování svobody uvádí Oruç rozhodnutí Evropského soudního dvoru, které zaměstnavatelům umožňuje zakázat muslimským zaměstnancům nošení šátků na pracovišti. „Mohou tvrdit, že opatření není mířené jen na muslimy. Přitom jde o přímý útok na muslimské ženy. Je to to samé, jako když Donald Trump zakáže vstup uprchlíků a muslimů do USA. Kde jsou všichni ti evropští liberálové, kteří vyjadřovali v ulicích solidaritu s muslimy?,“

„Turecké úřady varovaly západní země, pokud podcení situaci na Blízkém východě. Evropané vše ignorovali. Teď přichází další a možná už poslední varování. Jste si vědomi, že si zahráváte s ohněm? Zbláznili jste se?,“ uzavírá komentátorka s tím, že zbytek už je na západních vládách. Neméně rozhodný je i její redakční kolega Hakki Öcal, který se vyjadřuje konkrétně k Německu a rozhodnutí tamějších úřadů zakázat agitace pro referendum, ale kurdským odpůrcům referenda z PKK naopak dát veškerý prostor.

„Teroristická organizace PKK je známá svým odporem k referendu, které by v případě schválení posílilo moc prezidenta. Obávají se, že by tak byla oslabena jejich role. Představitelé PKK jasně avizovali, že budou postupovat proti referendu všemi prostředky. Přestože je PKK i německou vládou oficiálně označována za teroristickou organizaci, její příznivci mohli v ulicích německých měst nést své vlajka i další symboly a agitovat proti referendu,“ podivuje se Öcal. 

„Pro miliony Turků bylo mimořádně bolestné, když v televizi sledovali povolené shromáždění kurdských teroristů z PKK, když jim samotným úřady v Němekcu i jiných zemích podobné shromáždění zakázaly. Pro Turecko a turecko-německé občany je něco takového na výsost nepřijatelné. Občanská společnost přece nemůže dát prostor terorismu. Jak má Turecko na takové do očí bijícímu nepřátelství reagovat? Mluvčí tureckého prezidenta i ministerstvo zahraničí jednání německých úřadů odsoudili. Rozumí tomu Němci?,“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…