Další vyhrocení vztahů Ruska a Turecka: Erdogan odmítl Putinovu nabídku a místo toho ho označil za...

28.12.2015 18:58

Rusko se rozhodlo z praktických důvodů zlepšit vztahy s Tureckem a nabídlo mu, aby se spolu s Irákem, Íránem a Sýrií podílelo na spolupráci zpravodajských služeb a sdílení informací o teroristických organizacích na území Sýrie a Iráku. Prezident Erdogan to však odmítl.

Další vyhrocení vztahů Ruska a Turecka: Erdogan odmítl Putinovu nabídku a místo toho ho označil za...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v rozhovoru pro televizi Al Arabiya vyjádřil, že mu byla nabídnuto, aby se Turecko podílelo na zpravodajské spolupráci v boji proti terorismu, což on však odmítl.

„Sýrie, Írán, Irák a Rusko vytvořily v Bagdádu čtyřkoalici a zeptaly se, zda se chceme připojit, já jsem však prezidentu Putinovi řekl, že nemohu sedět vedle prezidenta, jehož legitimita není důvěryhodná,“ řekl v rozhovoru Erdogan.

Turecko je v současnosti na nože i se sousedním Irákem, jelikož na jeho území nedávno vyslalo několik set svých vojáků a tanků, aniž však Bagdád jakkoliv informovalo. Údajně tak učinilo na základě smlouvy z předchozích let a účelem tohoto výsadku byla výměna vojáků ve výcvikovém táboře nedaleko Mosulu.

To se však Iráku nelíbilo a na základě jeho protestů byli Turci nuceni ustoupit z tábora a následně po nátlaku z USA přislíbili, že stáhnou z iráckého území všechny jednotky včetně těch, co se tam již nacházely.

V rozhovoru se však Erdogan vyjádřil, že vztahy mezi Tureckem a Irákem jsou zcela v pořádku. „Když ISIS vstoupil do Iráku, Iráčané nás požádali o pomoc a my jsme jim řekli, že jsme připraveni,“ řekl Erdogan a dodal, že všechno proběhlo podle plánu, a za následnými rozepřemi tak je zřejmě „vývoj v Sýrii, jenž ovlivnil situaci v Iráku“.

V rozhovoru však mluvil i o tom, že mezi Tureckem a Íránem panují určité neshody. „Jsou zde rozepře mezi Tureckem a Íránem, nechci však, aby tyto rozdíly poškodily dobré sousedské vztahy... Sektářství by z nás nemělo učinit nepřátele, islám musí být naším odkazem.“

„Ve světě jsou tendence nás rozdělit, ale my musíme naše snahy spojit a stát pospolu. Podívejte se na to, co se děje v Iráku, Sýrii, Palestině, Libyi... Musíme tyto problémy překonat, a pokud to dokážeme, islámský svět bude mnohem mocnější,“ uvedl turecký prezident a poté právě dodal, že odmítl spolupracovat v regionální zpravodajské koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…