Další zásadní vyjádření Václava Klause k imigraci. Téma: Potrestání viníků

22.09.2015 16:19

Bývalý prezident Václav Klaus dnes na svém webu Klaus.cz odpovídal na dopis jedné čtenářky, která navrhovala postavit iniciátory přistěhovalecké vlny před soud. Názor s ní však nesdílí a rozhodl se vysvětlit proč.

Další zásadní vyjádření Václava Klause k imigraci. Téma: Potrestání viníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Máte nepochybně pravdu, že podle mezinárodního práva, tak jak je kodifikováno mnoha úmluvami, by bylo možné iniciátory a podporovatele současné umělé přistěhovalecké vlny soudit jako pachatele trestných činů,“ potvrzuje Klaus mínění autorky dopisu.

Co mu však vadí, je samo „univerzální trestní právo“. Právo je podle Klause „nástrojem společenské vůle“ a není obecně platné a „plošně aplikovatelné“. Podle něj mezinárodní trestní právo slouží k „silovému prosazení jednoho konkrétního univerzalistického a kolektivistického pohledu na společnost, na svět, na uspořádání mezinárodních poměrů“.

A hlavně je mezinárodní právo výplodem lidí, jejichž názory a pohled na věc se mohou zcela lišit od těch, kteří podle něj mají být souzeni.

Celé znění odpovědi zde

„Velmi se mi také nelíbí trend přenášení politické debaty na justici a silové exekutivní instituce,“ vysvětluje svůj postoj Klaus. Připomíná, že společnost žije v klamu, že jde o obecně platná pravidla. „Ale tak tomu není,“ odporuje Klaus a dodává, že práva „jsou pouze obrazem konkrétních poměrů v té které společnosti“.

Migraci bychom se podle něj měli postavit „argumenty, politickými nástroji, veřejnou vůlí“, ne však za použití mezinárodního práva, které se dá podle Klause velmi jednoduše zneužít.

„Je mi líto, pokud jsem Vás zklamal, ale doufám, že se nad mým vysvětlením zamyslíte,“ uzavírá Klaus svoji odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…