Další žhářský útok v Německu. V ubytovně se prý nacházel Syřan z Islámského státu

20.09.2015 17:30

V Německu se v posledních dnech potýkají se žhářskými útoky na ubytovny určené uprchlíkům. Nejnovějším počinem je vyhořelá sportovní hala ve Wertheimu, kterou někdo zapálil v noci na neděli a v níž úřady nechaly vybudovat dočasné uprchlické centrum. Budova byla přitom v sobotu vybavena 330 lůžky.

Další žhářský útok v Německu. V ubytovně se prý nacházel Syřan z Islámského státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oheň, ilustrační foto

Podle hasičů zachvátily halu plameny v časných ranních hodinách. V zadním vstupu budovy našla policie stopy po násilném vniknutí, a požár proto vyšetřuje, a to i vzhledem k předcházejícím událostem, jako žhářský útok. Starosta Wertheimu Stefan Mikulicz navíc uvedl, že dobrovolníci, kteří o azylová centra ve městě pečují, už jsou se silami v koncích.

Městská část, v níž se vyhořelá sportovní hala nachází, má podle magazínu Spiegel pouhých devět set obyvatel, ale nyní hostí už na 600 běženců a v budoucnu by navíc měly podle odhadů dorazit další čtyři stovky. Spiegel už na svých stránkách uvedl, že je ubytovna po žhářském útoku na spadnutí, a tak ji není možné dál využívat. Spolková země Bádensko-Württembersko tak bude muset pro více než 300 běženců najít nové ubytování.

V ubytovně se nacházel člen IS, šéf kontrarozvědky zůstává v klidu

Jak uvedla ČTK, vyšetřuje braniborská policie případ muže ze Sýrie, který se měl v ubytovně údajně chlubit, že patří k teroristické skupině Islámský stát. Podle svých slov se zapojil i do bojů v zemi sužované válkou.

Jeden z uprchlíků v ubytovně totiž Syřanovo vyjádření tajně nahrál na mobilní telefon a záznam předal vyšetřovatelům. Státní zastupitelství nicméně zatím neoznámilo, zda proti Syřanovi vznese obvinění ze členství v teroristické organizaci, za které v Německu hrozí mnohaleté vězení.

Podle pátečního vyjádření šéfa německé kontrarozvědky BfV se země neobává přílivu islamistů, kteří by k infiltraci do Evropy mohli využít současnou uprchlickou vlnu. Zároveň ale upozornil, že některé z přijíždějících běženců by časem mohli džihádisté, jež už v Evropě jsou, zlákat na svou stranu.

Útoků na plánovaná uprchlická centra v Německu v posledních měsících přibývá. V noci na pátek žháři například podpálili obytné buňky v bavorském městě Bad Aibing, které byly rovněž určené k ubytování žadatelů o azyl. Od začátku letošního roku už německé úřady napočítaly 173 podobných útoků.

reklama

autor: jzd

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…