Dalších deset miliard eur půjčujeme Řecku. „Jedná o ‚kyslík‘, řecké ekonomiky, který přišel v pravý čas,“ pronesl evropský komisař

17.06.2016 15:39

Evropský stabilizační mechanismus v pátek rozhodl, že Řecko dostane finanční pomoc v podobě 10,3 miliard eur. Jedná se o výsledek několikaměsíčního vyjednávání mezi Řeckem a jeho věřiteli a částka má pomoci zemi splatit své dluhy a nastartovat ekonomiku. Informuje Deutsche Welle.

Dalších deset miliard eur půjčujeme Řecku. „Jedná o ‚kyslík‘, řecké ekonomiky, který přišel v pravý čas,“ pronesl evropský komisař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Athénám se po několikaměsíčním vyjednávání podařilo zajistit další půjčku od Evropského stabilizačního mechanismu, jinak známého také jako euroval. Ten se v pátek uvolil k tomu, že Řecku poskytne celkem 10,3 miliard eur.

První část půjčky dostane Řecko v průběhu příštího týdne. Celkem se bude jednat o 7,5 miliard eur, z nichž 5,7 miliard půjde na umoření části řeckého dluhu a zbylých 1,8 má jít na podporu tamní ekonomiky.

Zbylých 2,8 miliard eur by Řecko mělo dostat až na podzim – poté, co se Athény zasadí o další nutné reformy bankovního a energetického sektoru.

Podle ekonomického komisaře EU Pierra Moscoviciho se jedná o „kyslík“ řecké ekonomiky, který přišel v pravý čas. Podotkl však, že je země na dobré cestě. Řecký ministr financí Euclid Tsakalotos však tvrdí, že má Řecko před sebou ještě veliký kus práce.

Celý text zde

„Řecký lid si toho za posledních pět šest let mnoho vytrpěl a není úplně zřejmé, že by bylo řešení na dohled,“ řekl.

Mezinárodní měnový fond mezitím stále trvá na svém, že pokud nedojde k odpuštění části řeckého dluhu, je ten považován za neudržitelný, a MMF tak nesmí Řecku poskytnout další půjčku, jelikož takový proces by odporoval jeho pravidlům.

Přesto během čtvrteční debaty v Lucembursku mezi Řeckem, šéfkou MMF Christine Lagardeovou a představiteli Evropské komise a Evropské centrální banky došli její účastníci k závěru, že je Řecko na dobré cestě k tomu, aby mu mohl MMF poskytnout další finance. Chybí mu k tomu už jen pár reforem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…