Dáma z Kuby bije na poplach: Trump ublíží mnoha rodinám

17.06.2017 16:50

45. prezident USA se rozhodl přitvrdit ve vztazích s komunistickou Kubou. Napříště má být zakázáno obchodovat s firmami, které fakticky ovládá kubánská armáda. Kubáncům se to ani trochu nelíbí. Mají pocit, že Trump znovu zhoršuje vztahy, na jejichž zlepšení tolik pracoval Barack Obama.

Dáma z Kuby bije na poplach: Trump ublíží mnoha rodinám
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Donald Trump se nikdy netajil tím, že nesouhlasí se vstřícnou politikou exprezidenta Baracka Obamy vůči Kubě. Tato vstřícnost byla podle Trumpa jen jednostranná. Spojené státy ukázaly Kubě vlídnou tvář, ale z komunistického ostrova nepřišly podobně vstřícné kroky

Agentura Reuters informuje o tom, že americký prezident Trump odmítá obchodovat s kubánskými firmami, které má pod kontrolou armáda. Trump také hodlá omezit finanční transfery z USA na Kubu. Obyvatelé ostrova se bojí, že to zemi znovu izoluje od světa.

Marta Deus, která se na ostrově snaží podnikat, říká, že pro Kubu bude velký problém, pokud vztahy s USA znovu ochladnou. „Potřebujeme klienty, potřebujeme obchod, potřebujeme ekonomiku v pohybu. Izolace Kuby ublíží mnoha kubánským rodinám, bude muset zavřít mnoho firem,“ říká Marta Deus.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Dohoda mezi USA a Kubou z roku 2014 prý vlila Kubáncům novou naději do žil. Na ostrov začalo jezdit víc turistů a turismus se stal rostoucím odvětvím, v němž našla práci řada lidí.

Odpůrci Obamova plánu, k nimž patří i prezident Trump, však říkají, že očekávali uvolnění útlaku. Lidé na ostrově si nežijí tak svobodně, jak by mohli a měli. Svobodné volby neměli Kubánci desítky let. Otázka je, zda sankce Kubu ke svobodným volbám dovedou. Toho jsou si vědomi i Obamovi kritici. Možná i proto Trump nehodlá s Kubou zpřetrhat vztahy úplně.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…