Dan Landa a jeho koncert: Vlídné slovo přišlo z opravdu nečekané strany. Podívejte se

15.09.2015 12:55

Velekoncert Daniela Landy, který se uskutečnil v sobotu v Praze a jehož se zúčastnilo odhadem 50 až 60 tisíc lidí, zhodnotila v dnešním vydání MF Dnes kritička Mirka Spáčilová. A vlídnými slovy nešetřila. „Rytíř, či štváč? Landa své kejkle prodal zas,“ píše Spáčilová.

Dan Landa a jeho koncert: Vlídné slovo přišlo z opravdu nečekané strany. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Landa na koncertě kromě zpěvu představil také svůj názor k problému uprchlíků. Dle něj je situace mnohem vážnější, než si kdokoli dokáže představit. „Náš svět je ve válce. A naše země je v zásadní etapě. Jde o to, zda řekneme ano rozvratu, anebo ne,“ burcoval lidi s tím, že uprchlíci jsou jen malou částí veliké levárny, kterou na nás někdo přichystal. Cílem této levárny je podle něj rozjebat stabilitu Evropské unie, rozjebat naše země.

Vyzval také do boje za svou vlast. „Do boje, v němž jde o život. A do tohoto boje volám každého českého bojovníka a každou českou bojovnici,“ vyzval. „Nezapomeňte, odkud jste vzešli. Z Keltů, Germánů a Slovanů. Nikdy na to nezapomeňte,“ hřímal.

Po koncertě se podle Spáčilové řeší především mravní kategorie. „Je Landa zlý neonacista, protože připomněl písně ze své nechvalně známé životní etapy spojené s kapelou Orlík? Nebo je to hodný romantický rytíř, který neochvějně brání svou vlast?“ ptá se. 

„Jistě, národovecké hulákání se vyznačuje hloupým sentimentem a davovou nakažlivostí, ať se ryčí ‚Jsi Čech‘, nebo ‚Kdo neskáče, není Čech‘. Hop hop hop, hurá. Ale o hranici mezi patetickým vlastenectvím, ryze obchodní vypočítavou pózou a skutečným rasismem se rozhoduje jinde. Na půdě módního diktátu zvaného politická korektnost. A tam se kejklíř Landa přesně hodí. Nehodnotí se dílo, nýbrž autor, jinými slovy, už se zase kádruje,“ pokračuje dál ve svých slovech kritička MF Dnes.

Následně se pozastavila nad americkým filmem Straight Outta Compton, který popisuje osud kapely N. W. A. Černošští rapeři zde protestují proti policejní zvůli, a tak nikoho nezajímá, že do hudebních začátků jeden z muzikantů vložil peníze vydělané prodejem drog. „Kdežto Landa, ač prý na koncertu také hájil právo na svobodné vyjádření, jde do pekla, protože si za Orlík neposypal hlavu popelem,“ zkonstatovala Spáčilová s tím, že kdyby se Landa jen omlouval, nudil by. „Kdyby Orlík tiše přešel, stejně by mu to někdo připomněl – ale když ho rozpálil, měl reklamu jako hrom,“ doplnila.

Podle ní bychom měli být Landovi vděční za tři věci: Za postihnutí trendu éry YouTube, kde se objevil videoklip po koncertě a vyvolal diskuze tisíců lidí, dále za poodhalení pokrytectví ohledně politické korektnosti a zatřetí za to, že v našem zatuchlém rybníčku zase jednou trochu zašplouchalo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…