Dana Drábová: Radím Horáčkovi, radím Drahošovi, ale hypoteticky můžu volit Zemana

08.03.2017 20:46

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že i když se Starostové a nezávislí snažili ji přemluvit, aby byla prezidentkou, ona kandidovat nechce. Zároveň dodala, že v kampani případně poradí textaři Michalu Horáčkovi i současnému šéfovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi, ale hypoteticky může volit i současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Dana Drábová: Radím Horáčkovi, radím Drahošovi, ale hypoteticky můžu volit Zemana
Foto: Petr Kupka
Popisek: Dana Drábová na přednášce pro studenty VŠB-TU Ostrava

Drábová v současné době řeší kolizi s volebním zákonem. Ministerstvo vnitra je totiž toho názoru, že Drábová by měla o mandát zastupitelky přijít, neboť zákon nedovoluje krajským zastupitelům řídit orgán státní správy. Celý spor bude ale asi muset vyřešit soud, neboť vedení kraje tento názor nesdílí a odvolává se na zákon o státní službě.

„Své profese se nemíním vzdát, a to jsem říkala už před rokem, od chvíle, kdy vešlo ve známost, že bych uvažovala kandidovat do krajského zastupitelstva za Starosty a nezávislé,“ uvedla Drábová. Ta v čele úřadu pro jadernou bezpečnost stojí už 18 let. 

Původní text ZDE.

Samozřejmě že Drábová v tuto chvíli vnímá obrovskou podporu voličů, kterou ve volbách dostala v podobě preferenčních hlasů. „Je to závazek, v dobré víře jsem mu chtěla dostát. Jestliže ten autoritativní výklad ministerstva vnitra bude takový, že ten mandát zanikne, je mi to moc líto, protože bych to dělala ráda,“ nevnímá ale Drábová žádný střet zájmů mezi oběma funkcemi.

Závěrem pak Drábová potvrdila, že hodlá být poradkyní všech kandidátů na prezidenta, kteří jí přijdou jako plauzibilní. „Česká republika přikládá té energetické politice daleko menší význam, než skutečně má. Jsem tak připravena prezidentským kandidátům říct své názory a naformulovat ty teze. Přijde mi cennější, že ta problematika se zviditelní,“ sdělila. Hypoteticky by tak podle svých slov mohla být poradkyní jak Drahoše, tak Horáčka a volit Zemana. Ona sama kandidovat na prezidentku nechce, maximálně by zvažovala volby do senátu. „V praktičtějších krocích o tom opravdu neuvažuji,“ uzavřela s tím, že případně by funkci brala až „na důchod".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…