Daně a lázně. Pondělní program poslanců

21.12.2014 11:43

Poslanci rozhodnou v pondělí o konečné podobě předlohy o dani z přidané hodnoty, která má zejména zamezit daňovým únikům. Senátoři v ní mimo jiné chtějí odložit o rok zavedení jedenadvacetiprocentní sazby daně na prodej stavebních pozemků. Sněmovna bude hlasovat také o novele, jež některým pacientům prodlouží hrazené lázeňské pobyty.

Daně a lázně. Pondělní program poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Státní rozpočet na rok 2015 sněmovnou prošel

Horní komora z ní navrhuje vyjmout ustanovení o povinném zveřejňování smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, jak je v dolní komoře prosadil pro zprůhlednění systému lidovec Ludvík Hovorka.

Odklad zdanění prodeje stavebních pozemků

Novelu zákona o DPH odešle sněmovna k podpisu prezidentovi Milošovi Zemanovi zřejmě v senátní verzi, jež také rozliší lhůty pro firmy a živnostníky při podávání kontrolních výkazů plátců DPH. Tyto elektronické formuláře s údaji z daňových dokladů by měli plátci DPH z řad firem posílat finančním úřadům od přespříštího roku vždy do 25. dne následujícího měsíce, fyzické osoby pak čtvrtletně.

Odklad zdanění prodeje stavebních pozemků by měl podle senátorů vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných parcel. Prodejci by jejich cenu nemuseli od příštího roku asi o pětinu zvyšovat.

Vládní předloha ponechává limit pro povinnou registraci k DPH na současném milionu korun, jinak by se od ledna snížila na 750.000 korun. Novinkou je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Lázně předlohu potřebují

Začlenění povinného zveřejňování individuálních smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízenimi do takzvané lázeňské novely zákona o veřejném zdravotním pojištění senátoři pokládají za přílepek. Bez zveřejnění by smlouva nebyla účinná.

Lázně předlohu potřebují, jinak by od ledna neměly indikační seznam péče. Novela mimo jiné umožní, aby pacienti po závažné operaci nebo s těžkou chronickou nemocí mohli jet do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Děti by měly pobývat v lázních vždy alespoň na čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, by se pacientům prodloužil jen na základě posouzení zdravotního stavu. Při těžkých a závažných nemocech by léčba trvala po dobu nutnou k vyléčení, nebylo by už časové omezení.

Změna má lázeňství vrátit asi půlmiliardu korun ročně, o kterou přišlo předloňskou omezující vyhláškou. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…