Daně se znovu změní. Někteří občané budou potěšeni

07.08.2016 21:52

Vláda předložila poslancům návrh zákona, kterým se mění některé daňové zákony. Jde o daňový balíček, který kromě jiného zvyšuje daňové slevy na děti. Níže jsou uvedeny vybrané změny, které se týkají zákona o daních z příjmů, píše ČTK.

Daně se znovu změní. Někteří občané budou potěšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Od příštího roku se zvyšuje sleva na dani na druhé dítě o 3400 Kč na 19.404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3600 Kč na 24.204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13.404 Kč ročně. Zpřesňuje se však ustanovení, které nově bude znamenat, že do součtu dětí v domácnosti se pro účely této slevy budou zahrnovat jen ty děti, které vyživuje dotyčný poplatník. Například u druha se budou dohromady posuzovat jen ty děti, které má s družkou, a jeho vlastní děti, nikoliv však děti, které má družka z dřívějšího vztahu.

Zpřísňují se podmínky pro vyplacení daňového bonusu

Pokud má poplatník příjem ze dvou zaměstnání současně, musí podle zákona podat daňové přiznání. Nově ho nebude muset podávat, pokud bude mít vedle svého příjmu od jednoho zaměstnavatele také příjem z jiné závislé činnosti, který měsíčně nepřesáhne 2500 korun. U dohody o provedení práce bude platit dosavadní limit 10.000 korun. Ministerstvo financí uvádí jako příklad členy volebních komisí a poznamenává, že někdy je povinnost podat daňové přiznání spíše odrazující, když se poplatník rozhoduje takovou práci vzít. Daň nově srazí zaměstnavatel a odvede ji státu. Zaměstnanec však bude mít i nadále možnost si v některých případech tuto daň započíst do své celkové daňové povinnosti a případně ji získat zpět.

Zpřísňují se podmínky pro vyplacení daňového bonusu, tedy „záporné daně“, kdy stát vrací peníze poplatníkovi v případě, že daňové slevy na děti jsou vyšší než daň, kterou má zaplatit. Poplatník ale musí vydělat ročně aspoň šestinásobek minimální mzdy. Někteří lidé si proto vylepšují výdělky fiktivními příjmy třeba z nájemného. Ministerstvo poznamenává, že v kombinaci s ostatními slevami na dani tak v krajním případě může dodatečné umělé zvýšení příjmu o jednu korunu přinést až 60.300 korun daňového bonusu. Proto už se nově do příjmů pro vyplácení bonusu nebudou započítávat příjmy z nájmů nebo z kapitálového majetku. Na bonus nově dosáhnou jen lidé, kteří si vydělají alespoň šestinásobek minimální mzdy jen v zaměstnání nebo podnikáním a jinou samostatnou činností.

Podle zákona je osvobozen příjem z prodeje rodinného domu

Zaměstnanec, který chce, aby jeho zaměstnavatel zúčtoval měsíčně slevy na dani (jde mj. o měsíční slevu 2070 Kč na poplatníka), musí u zaměstnavatele podepsat tiskopis. Nově se zavádí možnost učinit tento krok elektronicky, možnost podepsat tiskopis ale zůstává.

Podle zákona je osvobozen příjem z prodeje rodinného domu nebo bytové jednotky, pokud v ní měl prodávající bydliště méně než dva roky bezprostředně před prodejem, a to za podmínky, že takto získané peníze použije na uspokojení bytové potřeby. Vládní daňový balíček toto osvobození zpřesňuje tak, že peníze musí sloužit k uspokojení vlastní bytové potřeby, nikoliv bytové potřeby rodiny prodávajícího nebo dalších osob.

Společenství vlastníků jednotek a někteří veřejně prospěšní poplatníci nemusí nyní podávat daňové přiznání kvůli dani z úroků z běžného účtu. Nově ho nebudou muset podávat ani kvůli úrokům z jiných vkladů u bank a záložen, tyto finanční ústavy jim daň srazí a odvedou samy. Sazba daně 19 procent zůstává stejná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…