Daniel Herman: Pro výkup vepřína hlasovali všichni ministři

29.10.2017 22:47

Z PROFILŮ Končící ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ještě jednou odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Reagoval konkrétně na tři dotazy týkající se vepřína v Letech. Vláda schválila odkup tohoto zařízení za 450 milionů korun.

Daniel Herman: Pro výkup vepřína hlasovali všichni ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Odcházející kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodl o odkupu vepřína v letech, který má být zbourán a na jeho místě má vzniknout důstojné pietní místo k uctění památky obětí nacistických zvěrstev. Za druhé světové války zde stál tábor, v němž umírali např. Romové.

Po sametové revoluci se začalo mluvit o tom, že by bylo možné vepřín odkoupit, odstranit a uctít památku těchto obětí tak, jak si zaslouží. Trvalo to ale déle, než by si mnozí kdy pomysleli, asi tak 20 let. Tečku za celým procesem udělala právě až vláda Bohuslava Sobotky, která rozhodla o tom, že za vepřín firmě AGPI zaplatí 450 milionů korun.

Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz chtěl od Hermana slyšet, kdo návrh na odkup vepřína na vládě předložil. Rád by také slyšel, na které schůzi to vláda schválila, a nakonec by si rád někdo přečetl, jak který člen vlády hlasoval.

„Předkladatelem jsem byl já, spolupředkladatelem ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Vláda tento bod schválila 21. 8. 2017. Veřejně přístupný dokument neexistuje, protože to bylo projednáváno ve vyhrazeném režimu, ale mohu zopakovat, že hlasování bylo jednomyslné, tedy žádný z přítomných členů vlády nebyl proti, ani se nezdržel,“ odepsal čtenáři Herman.

Pokud má volič zájem dozvědět se ještě více, měl by se prý obrátit na Úřad vlády ČR.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…