Daniel Herman: Většina československých Němců zklamala, ale mnozí pod nacismem trpěli stejně jako Češi

16.03.2017 11:28

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zase jednou usedl k počítači a jal se odpovědět na další várku dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné jim sdělil, zda věří ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Daniel Herman: Většina československých Němců zklamala, ale mnozí pod nacismem trpěli stejně jako Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Věříte Babišovi? A pokud ne, proč mu jeho jednání trpíte? Pro mě je celá kauza s dluhopisy dost podezřelá a počkám si, jak dopadne a jak s k tomu ostatní postaví,“ napsal čtenář o šéfovi hnutí ANO. Lidovecký člen vlády odkázal na své hlasování ve Sněmovně. „Svým hlasováním v Poslanecké sněmovně jsem dal na Vaši otázku jasnou odpověď,“ odvětil Herman. Ministr hlasoval pro přijetí usnesení, které Babiše vyzývá, aby věc patřičně vysvětlil, a premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby konal, pakliže se Sněmovně patřičného vysvětlení nedostane.

V těchto dnech si Česká republika připomíná smutné výročí nacistické okupace. 15. března 1939 zavlál nad Hradem nacistický prapor a do sídla českých králů a prezidentů přijel Adolf Hitler. Jeden ze čtenářů chtěl slyšet, jak se na tuto událost dívají sudetští Němci.

„Ještě nikdy jsem se nesetkal ani s jediným člověkem, který by ohavnou Hitlerovu totalitní politiku a jeho zločiny obhajoval. Kdybychom byli schopni se s vlastní historií vyrovnat tak poctivě, jako to dokázali Němci, mohli bychom být rádi. Bohužel máme zpoždění 40 let komunismu. Ale situace se zlepšuje a to je povzbudivé. Ano, máte pravdu, většina československých Němců zklamala, ale byli mnozí, kteří pod nacismem trpěli úplně stejně jako Češi. Je třeba rozlišovat,“ žádal Herman.

Připomněl také, že 15. března poslanci zahájili jednání minutou ticha, kterou uctili oběti nacistické okupace. Požádal je o to právě Herman.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Došlo i na vyrovnání státu s církvemi. „Osobně jsem Vám napsal na téma nové křivdy způsobené zákonem o církevních restitucích. Dodnes jste mi neodpověděl! Znovu opakuji hlavní otázku. Jak se dá vyloučit, že navrácený majetek církvím (bez seznamu), navíc o něm rozhodují úřady na různých místech ČR, nebyl zároveň zahrnut do finančního vysoce nadsazeného odškodnění? Váš Bělobrádek mi odpověděl absolutní nesmysl, že o tom rozhodují soudy! To je pěkná blbost, za kterou by měl okamžitě též rezignovat! Jeho negramotnost se ukázala v plné nahotě, a tak bych chtěl znát i tu Vaši!!!“ udeřil jeden ze čtenářů.

Herman se odpovědi nevyhnul. „Křivdy, které v této oblasti způsobili komunisté, jsou částečně napravovány zákonem č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Pokud máte nějaké dotazy, konkretizujte je,“ požádal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…