Daniel Kroupa: Založme nové Občanské fórum, lidé chtějí protestovat. Ohrožují nás Rusové a Číňané

08.01.2019 9:14

Filozof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa se domnívá, že protestní energie je tu již tolik, že je čas na nové Občanské fórum. Řekl to alespoň v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Daniel Kroupa: Založme nové Občanské fórum, lidé chtějí protestovat. Ohrožují nás Rusové a Číňané
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

S jakými očekáváními Kroupa vstoupil do roku 2019? „Vadí mi, když se lidé příliš obrací do minulosti a nehledí do budoucna,“ sdělil Kroupa s tím, že minulost je důležitá, ale člověk musí s nadějí hledět do budoucna. „Měli bychom se starat o to, jaké letos uděláme činy, aby potomci měli co slavit,“ dodal. 

„Cítím v posledních pěti letech rostoucí energii ve společnosti, která je v tuto chvíli energií protestní. Na náměstí přichází více a více lidí. Tihle lidé protestovali, vědí velmi dobře, co nechtějí. Lidé by si měli však také uvědomovat, co chtějí a změnit to v politickou sílu. Chtěl bych, aby naše republika vytvořila prostředí pro nás a následující generace,“ sdělil Kroupa. Hovořil taky o tom, že by chtěl, aby se tato protestní energie změnila v něco pozitivního. 

Video najdete ZDE.

„Ohrožují nás Rusové a Číňani, kteří si přes Českou republiku chtějí udělat nástupní můstek do Evropské unie,“ varoval pak také Kroupa. 

„V letošním roce by se měly sjednotit demokratické strany a hnutí a stanovit se jednoduchý, ale silně demokratický program. To znamená program, který znovu zdůrazní nutnost a potřebu setrvání v EU,“ zmínil mimo jiné Kroupa. „Lidé by měli pochopit, o co běží. Tam, kde stát pohltí soukromou sféru, zbaví tak občany svobody,“ varoval Kroupa. Lobboval tak za vytvoření obdobné platformy, jako bylo Občanské fórum. „Musí tady vzniknout hnutí, které zabrání vzniku autoritářských stran a hnutí,“ dodal Kroupa. Strany se podle něj na tomto domluvit skutečně můžou, ale pouze v případě, že si uvědomí, že jim teče do bot.

„Chybí jim lídr, chybí jim společník, kolem kterého by se mohli sešikovat,“ sdělil. „Lídr, to je vzácné zboží. Jsou lidé, kteří dokážou fascinovat veřejnost. Obvykle jsou to lidé psychopatičtí nebo různě psychicky narušení - takovou osobou byl třeba Vladimír Mečiar. V českých poměrech nechci vyvolávat konflikt. Někteří z nich se domohli i nejvyšších funkcí. Tím lídrem se může stát člověk bez jakéhokoliv charismatu,“ vyprávěl dále Kroupa a vzpomněl třeba na německou kancléřku Angelu Merkelovou, jež ono pověstné charisma nemá. 

„Vidím řadu lidí, kteří by dokázali být Angelou Merkelovou, kdyby se kolem nich dokázali semknout lidé,“ sdělil Kroupa. Hnutí STAN má podle něj mnoho kvalitních lidí. „Lidovci sdružují schopné lidi, vzdělané. Já se domnívám, že tam také taková zásobárna lidí je,“ dodal a jmenoval i TOP 09. 

Následně se Kroupa vyjádřil i k prezidentu Miloši Zemanovi a k prezidentským volbám, kdy podle jeho slov se nikdo neodvážil vystoupit například s billboardem „Stop ruským tankům a Miloši Zemanovi“. „Ta kampaň jeho protikandidáta byla zpackaná,“ sdělil ke kampani Jiřího Drahoše. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…