Daniel Veselý shrnuje: Příchod uprchlíků nezastaví nic. EU je posílá na jatka, úřad OSN se na tom odmítá podílet

18.04.2016 8:08

Dění kolem uprchlické krize shrnuje na serveru Britské listy publicista Daniel Veselý.

Daniel Veselý shrnuje: Příchod uprchlíků nezastaví nic. EU je posílá na jatka, úřad OSN se na tom odmítá podílet
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Poukazuje na to, že 22. března t. r. šéfka mise Lékařů bez hranic Marie Elisabeth Ingres prohlásila: „Učinili jsme opravdu těžké rozhodnutí o ukončení veškerých našich aktivit v řeckém uprchlickém táboře Moria. Kdybychom v nich pokračovali dále, stali bychom se komplici systému, který považujeme za neférový a nehumánní. Nechceme dopustit, aby naše pomoc byla instrumentalizována při masových deportacích. Odmítáme být součástí systému, který nebere žádné ohledy na humanitární potřeby žadatelů o azyl a migrantů.“

Celý text je ZDE

K tomu Veselý podotýká, že tentýž den vydal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) prohlášení, v němž oznamuje, že hodlá omezit svou činnost v takzvaných hotspotech nacházejících se na řeckých ostrovech, kde poskytoval pomoc uprchlíkům a migrantům. Na základě nových nařízení se tato místa stala detenčními zařízeními. Právě kvůli nesouhlasu s mandatorní detencí v těchto lokalitách UNHCR pozastavil některé ze svých tamních aktivit.

EU posílá tisíce uprchlíků na jatka

Podle Veselého nezákonnost smlouvy, která byla 18. března tohoto roku uzavřena mezi Evropskou unií a Tureckem, otevřeně odsoudili aktivisté a představitelé OSN. S tím, že tato dohoda naprosto opomíjí individuální práva žadatelů o azyl – aby se těmto osobám dostalo ochrany v zemích, kam jsou deportovány.

Upozorňuje i na to, že Turecko uděluje status uprchlíka osobám prchajícím ze Sýrie a nikoliv žadatelům o azyl pocházejícím kupříkladu z Afghánistánu a Iráku. Masové deportace všech uprchlíků a migrantů, kteří nepocházejí ze Sýrie, do Turecka, by prý porušovaly mezinárodní a evropský azylový systém.

Podle Amnesty International Turecko v současnosti dokonce nelegálně vrací tisíce syrských uprchlíků zpátky do Sýrie. „Evropská unie tak prostřednictvím své dohody s Tureckem de facto posílá tisíce uprchlíků na jatka,“ poukazuje Veselý.

Jedním z prvních následků dohody EU s Tureckem může být vzedmutí uprchlické vlny z Libye na italské pobřeží. Masová migrace z Libye na Sicílii přes Středozemí v současnosti skutečně znovu nabývá na intenzitě.

Závěrem Veselý uvádí, že ačkoliv je budoucnost Evropské unie nejistá, tak jasné je, že žádné politické opatření nemůže zastavit příchod uprchlíků a migrantů do Evropy.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…