Daniela Drtinová to pořádně schytala. Nejen za rozhovor s Václavem Cílkem o uprchlících

09.06.2016 20:12

Historik a pedagog David František Wagner zhodnotil někdejší hvězdu ČT Danielu Drtinovou, která dnes působí v internetové televizi DVTV.cz. Dáma by si za rámeček slova pedagoga věru nedala. Podivuje se nad tím, jak vedla Drtinová rozhovor s novinářským kmetem Janem Petránkem nebo Benjaminem Kurasem či geologem Václavem Cílkem. Zve si zkrátka „alternativní hosty“ a těm nedokáže řádně oponovat, což je trestuhodné.

Daniela Drtinová to pořádně schytala. Nejen za rozhovor s Václavem Cílkem o uprchlících
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

Daniela Drtinová si k rozhovorům čas od času zve představitele alternativního proudu. Něco podobného bychom prý čekali spíš na serveru Aeronet, který šíří ruskou propagandu. „Nemá smysl kritizovat ani to, když Daniela Drtinová nechá publicistu Jana Petránka mluvit o „hluboké středověké mentalitě migrantů“ a nedoptává se, jak k tomu přišel a jak by mohl svá tvrzení doložit, přičemž Benjamin Kuras je naladěn na podobnou notu. Ale což, máme tady pluralitu názorů, píše Wagner v textu pro server mediahub.cz.

Dalším zástupcem alternativního proudu jsou lékař Jan Hnízdil či geolog Václav Cílek. „Potom, co Hnízdil pootevřel bránu dohadů „jakože založených na vědě“, přijde někdo, kdo je rozrazil – nekorunovaný král mluvících hlav a pátý jezdec Apokalypsy Václav Cílek, znalec půdy, který se prokázal jako tak sympatický mluvčí, že se ho začala média ptát tak nějak na všechno. A on z toho očividně dostal dojem, že tak nějak všemu rozumí. Cílek je pro česká média (ideálně pro ty trochu konzervativnější – pro Echo24 je úplným darem z nebes) nejlepším možným mudrcem: je to autorita nějakého oboru, rád pohovoří, o čem je potřeba, stáhne to na aktuální téma a promluví pěkně od podlahy,“ pokračuje v kritice autor.

Celý text najdete zde.

Cílek mimo jiné tvrdí, že migranti zavalí Evropu a ve Francii a Británii budou za pár desítek let tvořit většinu populace. Stejně tak prohlašuje, že Evropu zachvacuje chos, ale není to nic nového pod sluncem. Proč Drtinová nezasáhne proti zjevným nesmyslům, které z úst Cílka zaznívají, ptá se Wagner. Proč neklade ty správné dotazy a nerozporuje některá jeho tvrzení? Proč se nepodivuje nad tím, že Cílek mluví o obyvatelích arabské části světa jako o lidech pouště, když i tam žijí miliony lidí ve městech stejně jako u nás v Evropě.

Ekonomika stojí na lži a dějiny řídí andělé času

Ve stejném duchu se vyjadřuje Jan F. Bím. Ačkoli se má promluvit o alternativní medicíně, i on divákům sdělí, že „ekonomika je vybudována na lži“. A Daniela Drtinová neoponuje, neptá se, jen přitakává. Možná jí prý docházejí jiná slova. Aby alternativních názorů nebylo málo, v dalším rozhovoru sociolog Emil Páleš prohlásí, že světové dějiny řídí Andělé času, kteří se střídají přibližně každých pět set let. Ke cti prý Drtinové slouží, že nezvládla rozhovor s Danielem Landou alias kouzelníkem Žitem 44. Ten je natolik zvláštní, že ani Drtinová zvyklá na alternativní hosty nezvládá sekundovat. Prý naštěstí. Landa všechno stejně vyloží sám.

„Napjatě čekám, co přibude dál. Možností je očividně prakticky neomezeně, jedna fantasknější než druhá. Adam B. Bartoš o židovském spiknutí? Vlastík Plamínek o čtení z ruky? Petr Hampl o budování politických stran? Proč se to vlastně děje? Zdá se mi velmi zvláštní, že někdo, kdo dokáže velmi tvrdě postupovat proti politikům, dává volný průchod náhodnému bizáru a poměrně dost často si takové lidi zve: a tím utváří do velké míry dojem toho, co je v seriózním médiu vhodné a normální. Pokud by se tak dělo v rámci zvláštní rubriky ‚Ezoterika‘ (s případnou podrubrikou ‚Muži v klerice‘), je všechno v pořádku a budu zcela šťastný,“ uzavírá autor. Bohužel se Drtinová snaží ukázat, že podobné zvláštní rozhovory jsou i v seriózních médiích normální, a to není tak docela v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …