Daňová buzerace v Česku. Jsme prý horší než Řekové nebo Slováci

30.11.2016 21:05

S nadsázkou lze říci, že český daňový systém terorizuje podnikatele. Nejde jen o výši daní, ale také o čas, který musejí podnikatelé věnovat vyplňování daňových přiznání a dalším povinnostem s daněmi souvisejícím. Server Byznysnoviny.cz spočítal, že průměrná česká firma řeší svoje daňové povinnosti 234 hodin ročně.

Daňová buzerace v Česku. Jsme prý horší než Řekové nebo Slováci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V České republice podnikatelé stráví 234 hodin ročně vyplňováním daňových přiznání a plněním dalších povinností, které s nutností platit daně souvisejí. Celosvětová studie společnosti PWC a Světové banky (World Bank Group) ukázala, že Česko najdeme až na dvacátém šestém místě mezi porovnávanými dvaatřiceti státy Evropy. Informuje o tom server Byznysnoviny.cz.

Není bez zajímavosti, že slovenským podnikatelům zabere řešení daní jen 192 hodin ročně. Dokonce i Řekům, kteří se stále potýkají s krizí, řešení daní zabere jen 193 hodin. Těsně před Českou republikou se v evropském srovnání umístilo Německo se 218 hodinami.

Celý článek najdete zde.

Nejspokojenější mohou být občané San Marina, kteří tráví jen 52 hodin ročně řešením daní. Lucemburčané musejí obětovat 55 hodin a Švýcaři 63 hodin. Pod sto hodin se podle studie dostanou i Finové. Zato ve Velké Británii je to už 110 hodin. Ve Švédsku, kde funguje velmi propracovaný sociální systém, zabere řešení daní 122 hodin. Chorvaté musejí svým daním obětovat přes 200 hodin, přesněji řečeno 206. Maďaři se s 277 ocitli až za Českem. Ze zkoumaných evropských států na tom jsou nejhůře Bulhaři se 453 hodinami.

Především pravicoví politici v opozici nešetří ostrými slovy na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO) a celé vlády.

„Vyzval jsem vládu a ministra financí, aby tento problém řešili. Oni však místo toho zavádějí další a další povinnosti typu EET nebo kontrolního hlášení, které hraničí s buzerací podnikatelů,“ konstatoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vládu odsoudil i ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Naši podnikatelé čelí nejen vysokým daním, ale i obrovské byrokratické a administrativní náročnosti spojené s jejich výpočtem, vykazováním i placením. To podnikatele demotivuje, odvádí je od toho hlavního, tedy od uspokojování potřeb zákazníků,“ zdůraznil Skopeček.

Předseda SPD Tomio Okamura byl k údajům studie poněkud skeptický. „Studie měří nesouměřitelné, protože všude jsou jiné systémy. Aby to mělo smysl, museli bychom měřit i poměr ‚výkon versus cena‘, tedy zda míra byrokracie odpovídá tomu, co od ní dostávám zpět. Což je samozřejmě v případě České republiky také tristní,“ prohlásil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéf státní kasy Babiš slibuje, že daňový systém zjednoduší. V září 2017, tedy těsně před volbami, mají být zveřejněny podrobnější parametry tohoto zákona. Kromě toho se počítá i se zřízením tzv. daňových kiosků – lidé si budou moct své daně zkontrolovat on-line a některé údaje v jejich daňovém přiznání se on-line vyplní samy, což podnikatelům ušetří čas.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…