Dánové dnes volí. Výsledky ukážou, zda považují za větší problém migraci, nebo sociální stát

18.06.2015 11:27

S vyrovnanými šancemi vstupují do dnešních parlamentních voleb jak strany dánské středolevé vládní koalice premiérky Helle Thorningové-Schmidtové, tak i pravicové opozice. Hlavními tématy předvolební kampaně byly ekonomika a přistěhovalectví. Thorningová-Schmidtová, která byla vůbec první ženou v čele dánské vlády, ztratila přízeň voličů kvůli nepopulárním úsporným hospodářským opatřením.

Dánové dnes volí. Výsledky ukážou, zda považují za větší problém migraci, nebo sociální stát
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

Až když se loni podařilo dánskou ekonomiku oživit, dohnala premiérčina Sociálnědemokratická strana náskok, který před ní v průzkumech veřejného mínění měla Liberální strana Venstre, v jejímž čele stojí někdejší předseda vlády Lars Lökke Rasmussen. Rasmussenovi navíc v poslední době uškodilo několik menších finančních skandálů – obviňován je například z toho, že zneužíval vládní a stranické peníze k vylepšení svého šatníku.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil v úterý dánský deník Jyllands-Posten, měla pravicová opozice podporu 49,9 procenta voličů a vládní koalice 50,1 procenta voličů. Jiný průzkum pro list Politiken naopak sliboval podobně těsné vítězství pravicovému bloku.

Volby prý rozhodnou témata jako imigrace a sociální systém

„Tématy, která volby rozhodnou, jsou sociální systém a imigrace,“ tvrdí profesor politologie z Kodaňské univerzity Kasper Hansen. „Pokud půjde voličům víc o sociální stát, budou mít výhodu sociální demokraté, pokud bude voličům záležet víc na řešení přistěhovalecké otázky, vyhraje opozice,“ předpovídá Hansen.

Když přijedete do Dánska, musíte pracovat

Ovšem i Thorningová-Schmidtová, kterou si svět pamatuje hlavně díky selfie s americkým prezidentem Barackem Obamou a britským premiérem Davidem Cameronem na pohřbu Nelsona Mandely v roce 2013, v poslední době svůj postoj k přistěhovalcům přitvrdila. Právě její strana vyvěsila v Kodani billboardy varující imigranty před zneužíváním dánských sociálních dávek. „Pokud přijdete do Dánska, musíte pracovat,“ hlásá výzva sociálních demokratů.

Obě soupeřící strany slibují, že zakročí proti „sociální turistice“, budou odmítat udělit povolení k pobytu nezaměstnaným přistěhovalcům a zpřísní přijímání rodinných příslušníků imigrantů do země. První a druhá generace přistěhovalců dnes tvoří 12 procent z celkových 5,6 milionu lidí, kteří v Dánsku žijí.

Populisté chtějí znovu zavést na hranicích kontroly

Populistická Dánská lidová strana (DF), na jejíž podporu Rasmussen spoléhá, chce jít ještě dál a usiluje o opětovné zavedení pohraničních kontrol na hranicích s Německem a Švédskem, což jsou země přijímající největší počet běženců v Evropě. Dánská lidová strana by podle průzkumů mohla získat v dnešním hlasování přes 18 procent hlasů, a výrazně si tak polepšit ve srovnání s 12,3 procenta z posledních voleb.

 

Podle průzkumů veřejného mínění byla těsně před zahájením voleb zhruba pětina voličů stále nerozhodnutá, takže výsledek je těžké odhadovat. Hlasování by tak mohlo být opakováním voleb z roku 1998, které byly tak těsné, že pouhých 180 hlasů z Faerských ostrovů (které jsou, stejně jako Grónsko, dánským autonomním územím) rozhodlo ve prospěch středolevé koalice.

 

Volit se dnes začalo v 09:00 SELČ. Odhady výsledků voleb, které určí složení 179členného Folketingu, by měly být zveřejněny už po uzavření volebních místností ve 20:00 SELČ. Sčítání hlasů by podle agentury Reuters mělo skončit kolem půlnoci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …