Daňové zatížení v ČR by mělo postupně klesat, slibuje ministerstvo

30.05.2014 18:21

Složená daňová kvóta vyjadřující daňovou zátěž by měla v následujících letech postupně mírně klesat, zatímco daňové příjmy by měly růst. Vyplývá to z fiskálního výhledu, který dnes zveřejnilo Ministerstvo financí na internetu. Daňová kvóta by měla letos klesnout na 34,6 procenta HDP z loňských 35,5 procenta. Do roku 2017 by se měla snížit na 34,1 procenta.

Daňové zatížení v ČR by mělo postupně klesat, slibuje ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Celkové daňové příjmy by naopak měly stoupnout letos na 771 miliard korun z loňských 767 miliard. V roce 2015 by měly růst na 784 miliard, v roce 2016 na 804 miliard a v roce 2017 na 828 miliard korun. Složená daňová kvóta vyjadřuje podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu.

Celková výše daňového břemene by tak měla zůstat prakticky na úrovni roku 2014

„Prioritou vlády je stabilizace daňového prostředí, při současném zefektivnění výběru daní včetně účinnějšího boje proti daňovým únikům. V celém období výhledu aktuálně počítáme pouze s dílčími (převážně sociálně zacílenými) změnami v míře zdanění. Celková výše daňového břemene by tak měla zůstat prakticky na úrovni roku 2014," uvádí materiál.

Deficit veřejných financí, který EU požaduje pod třemi procenty, by letos měl činit 1,8 procenta HDP, příští rok 2,3 procenta, v roce 2016 dvě procenta a v roce 2017 jej čeká MF 1,7 procenta. Premiér Bohuslav Sobotka ovšem již dříve upozornil, že příští rok bude fakticky deficit 2,8 procenta kvůli jednorázovému zaúčtování platby za pronájem stíhaček Gripen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…