Dánská královna Margarethe má o uprchlících jasno. „Sluníčkáři“ se budou zlobit

04.10.2016 13:55

Evropští monarchové se obvykle k ideologii multikulturalismu staví kladně, případně se k tomuto tématu nevyjadřují. Dánská královna Margrethe je v tomto ohledu výjimkou. Aktuálně odmítla, že by Dánsko bylo multikulturní zemí.

Dánská královna Margarethe má o uprchlících jasno. „Sluníčkáři“ se budou zlobit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Dánská královna byla redaktorem týdeníku Spiegel vyzvána, aby reagovala na mainstreamovými médii a lidskoprávními organizacemi vychvalovaný projev norského krále Haralda. Devětasedmdesátiletý panovník v něm mimo jiné konstatoval, že Norové jsou i přistěhovalci z Afghánistánu, Pákistánu, Somálska či Sýrie. „Norové věří v Boha, Alláha, obojí nebo jsou také nevěřící,“ vysvětloval Harald V. 

„Neřekla bych, že je Dánsko multikulturní země. Nicméně zde žije více lidí s přistěhovaleckými kořeny než před třiceti lety. To se týká i samotného náboženství. Jako dánská královna jsem vázána luteránskou vírou, což samozřejmě nijak nevylučuje lidi odlišné víry. Naopak mé náboženství mi pomáhá přiblížit se i lidem s odlišnou vírou. V neposlední řadě reprezentuji všechny občany dánského národa,“ uvedla dánská panovnice v rozhovoru pro německý týdeník Spiegel.

Jak uvádí internetový server Local, debata o tom, koho je možné považovat za skutečného Dána, rezonuje celou společností. Debatu odstartoval představitel protiuprchlické Dánské lidové strany Martin Henriksen, když odmítl osmnáctiletého Jense Philipa Jazsaniho, jehož matka je Dánka a otec Íránec, označit za Dána. „Nelze přece říci, že pokud k nám přijdou lidé z celého světa a mají zde děti, tak ty jsou automaticky Dánové. To by byla urážka generací, které budovaly naši zemi.“

Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg

Margarethe II. (zdroj: Wikipedia)

Následně se na sociálních sítích rozpoutala debata o dánské identitě. Samotný Jazsani byl dle svých slov úvahami Henriksena zaskočen. „Bylo to poprvé v životě, kdy někdo pochyboval o mé dánské identitě. Podle mého je velmi jednoduché určit, kdo je Dán. Když žijete v této zemi a cítíte se jako Dán, tak jste prostě Dán. Fakticky tak existuje pouze jediné kritérium, kterým je, jestli se cítíte jako Dán vnitřně,“ uvedl osmnáctiletý „Dán“.

Postoj Dánů k přistěhovalcům se vzhledem k migrační krizi a mnoha případům, kdy migranti porušují dánské zákony, rapidně mění. Jejich důvěru nahlodalo několik případů znásilnění, násilností i sexuálních obtěžování, které zveřejnila média. Naposledy veřejností otřásla vražda šestačtyřicetiletého muže, jež se tento týden udála v uprchlickém centru Sandholm. Vyšetřování stále pokračuje, ale mezi hlavními podezřelými je o třináct let mladší uprchlík. Národnost obou mužů zatím nebyla zveřejněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…