Dánsko platí každému přistěhovalci 41 140 korun měsíčně. Víte vůbec, jak to bude u nás?

23.08.2015 13:05

V Makedonii začali na hranicích kvůli uprchlíkům používat slzný plyn a vyhlásili mimořádný stav, Britové s Francouzi chtějí učinit přítrž průniku migrantů přes kanál La Manche, Maďarsko buduje opevnění hranic a u nás? Jako by se nechumelilo. Česká republika nechystá sofistikovaná opatření, která vůči nelegálním migrantům uplatňují v Dánsku. To je považováno za jednu z nejvstřícnějších zemí pro uprchlíky. Jak počtem udělených azylů, tak systematickou prací zaměřenou na začlenění migrantů do společnosti.

Dánsko platí každému přistěhovalci 41 140 korun měsíčně. Víte vůbec, jak to bude u nás?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

V této severské zemi se uprchlík, který v ní chce žít, musí naučit řeč, reálie, dostane umístěnku na určité místo, které nesmí po určitou dobu opustit. Čímž Dánové preventivně zamezují vzniku potenciálně nebezpečných diaspor, kde by mohl začít bujet terorismus.

Nově zvolená dánská vláda také plánuje snížit sociální dávky pro uprchlíky na polovinu. Dánská ministryně pro imigraci Inger Stöjbergová konstatovala, že Kodaň nepochybně bude pomáhat těm, kdo to potřebují. Pokud by však přistěhovalců přicházelo příliš mnoho, jejich začlenění do společnosti by nebylo možné.

„Je to otázka zpomalení přílivu žadatelů o azyl. Musíme být schopni ho zvládat,“ řekla ministryně. Dánská vláda oznámila, že sociální dávky pro přistěhovalce klesnou ze současných 11 300 dánských korun – cca českých 41 140 korun – měsíčně na 6 000 – cca 21 850 českých korun. Ti, kdo složí zkoušku z dánštiny, dostanou měsíční bonus 1 500 dánských korun – 5 460 českých korun.

 „V souvislosti s vlnou migrantů na území České republiky se neuvažuje o změně zákonů souvisejících se vstupem a pobytem na území země. Nicméně v současné době posuzuje Poslanecká sněmovna návrh novely zákona o azylu, pobytu cizinců a dalších souvisejících zákonů. Tento návrh primárně implementuje právo Evropské unie,“ odpověděla na sadu otázek ParlamentníchListů.cz Gabriela Vaňková z odboru komunikace Ministerstva vnitra.

Azylové a migrační právo České republiky vychází především z úpravy unijní, protože v rámci Evropské unie existuje takzvaný společný evropský azylový systém. Jeho součástí jsou směrnice a nařízení, kterými je Česká republika jako členský stát Evropské unie vázána. Rozličné směrnice EU, které jsou pro Českou republiku závazné, lze najít i v oblasti návratu nelegálních migrantů do země původu, případně v oblasti legální – zejména pracovní – migrace.

Podobný model jako v Dánsku podle Vaňkové v současnosti ČR nechystá. „Je třeba doplnit, že zmiňované Dánsko má takzvaný opt-out. Tedy že pro něj nejsou závazné příslušné směrnice EU upravující přijímací a procedurální otázky týkající se žadatelů o azyl – uprchlíků,“ vysvětluje Vaňková.

ParlamentníListy.cz se také Ministerstva vnitra dotázaly, zda sleduje statistiky trestné činnosti v zemích, odkud se uprchlíci rekrutují, a zda monitoruje výskyt závažných nemocí v daných regionech. Kdo by tušil odpověď ne, má pravdu. „Ministerstvo vnitra nedisponuje statistikami výskytu, druhů a četností trestných činů v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Pokud jde o četnost trestných činů spáchaných na našem území, je třeba připomenout, že všichni cizinci na území České republiky podléhají stejnému právnímu řádu jako ostatní občané státu, a tak je k nim také z hlediska jeho případného porušování přistupováno. V tomto ohledu lze konstatovat, že míra kriminality cizinců na území České republiky nepřevyšuje republikový průměr,“ pokračuje Vaňková.

„Ministerstvo vnitra rovněž nedisponuje statistikami výskytu závažných onemocnění, odkud uprchlíci přicházejí. Nicméně je třeba v této souvislosti uvést, že žadatelé o mezinárodní ochranu a migranti zadržení na našem území standardně procházejí lékařskou prohlídkou včetně zjišťování případných infekčních chorob,“ podotýká Vaňková.

A jak se vnitro staví k faktu, že si řada uprchlíků opaluje konečky prstů, aby znemožnila identifikaci své osoby? „K možnosti identifikace osob, které si opalují konečky prstů a jinak si poraňují prsty, sdělujeme, že odebrání otisků prstů je rovněž možné udělat (pokud je to možné) po zhojení těchto zranění. Dále pak identifikace probíhá prohledáváním rozličných databází, analýzou předložených dokumentů a v neposlední řadě řadou pohovorů se samotnými cizinci,“ dodává Vaňková.

Množství zadržených nelegálních migrantů na českém území od července stále roste. Kapacity detenčních zařízení jsou na svém limitu. „Krizový štáb ministerstva proto počátkem srpna rozhodl o zvýšení kapacit v Bělé – Jezové o 94 stanových míst. Vnitro také otevřelo areál Vyšní Lhoty s kapacitou 220 míst a od 10. srpna začala v Bělé – Jezové výstavba kontejnerových míst s kapacitou 128 osob,“ nechal se slyšet před několika dny náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Ministerstvo vnitra také pro potenciální rezervní potřeby připraví objekt v Drahonicích, zapůjčený Ministerstvem spravedlnosti. To samé platí u objektu Balková s možnou kapacitou 220 míst. „O případném otevření těchto objektů se rozhodne podle aktuální potřeby,“ dodal Nováček. Do konce roku by měla celková kapacita dosáhnout 1 134 míst pro nelegální migranty.

Ředitel služby cizinecké policie Milan Majer přitom upozornil, že za první pololetí letošního roku policie zadržela 3 018 nelegálních migrantů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst o 48 procent. Podle Majera jde ale o tranzitní nelegální migranty, z nichž někteří končí právě v detenčních zařízeních. Jen od 17. června do 5. srpna policie zadržela 1 050 nelegálních migrantů a záchyt v posledních dnech výrazně narostl. Denně jde o zhruba čtyřicítku nelegálních migrantů hlavně ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…