Dánští politici vyslyšeli občany. Uprchlíci to tu vůbec nebudou mít snadné

26.01.2016 21:06

Dánský parlament schválil razantní zpřísnění azylových zákonů. Úspěšní žadatelé o azyl dostanou povolení k pobytu jen na dva roky. K získání trvalého pobytu v zemi navíc bude nutné splnit řadu přísných nařízení. Migranti budou muset například doložit, že jsou zvyklí pracovat. Ale to stále není vše.

Dánští politici vyslyšeli občany. Uprchlíci to tu vůbec nebudou mít snadné
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

V přepočtu na obyvatele je Dánsko jednou z nejvytíženějších zemí, pokud jde o počet uprchlíků žádajících v evropských státech o azyl. Podle informací ČTK tamní parlament řekl dost a přijal přísná opatření vztahující se na migranty. A to i navzdory kritice mezinárodních organizací hájících lidská práva. Politici tak reagují na poptávku svých voličů.

Uprchlíkům bude například zabavován majetek přesahující deset tisíc dánských korun, tedy asi 36 tisíc českých korun. Původně se dokonce počítalo s tím, že Dánsko zabaví uprchlíkům majetek přesahující v přepočtu 11 tisíc korun. Běženci se tak mají podílet na hrazení nákladů na jejich ubytování, než bude rozhodnuto, zda jim bude udělen azyl. Česko tak není jedinou zemí, kde internovaní uprchlíci musejí platit za svůj pobyt na území státu EU.

Celý článek naleznete zde.

Výčet přísnějších opatření pro migranty tím však zdaleka nekončí. Úspěšní žadatelé o azyl získají právo k pobytu v zemi jen na dva roky, dříve šlo až o pět let. „Rovněž budou muset uhradit veškeré náklady, které se budou vázat s přistěhováním rodinných příslušníků. K žádosti o trvalý pobyt byl nově stanoven poplatek 3 700 dánských korun (13 400 Kč),“ doplňuje agentura.

Pokud jde o povolení k trvalému pobytu, žadatelé budou muset složit náročný test ze znalosti dánštiny a navíc budou muset doložit, že dva a půl roku z uplynulých tří let pracovali. V posledních dvou letech si musejí vydělat 270 tisíc dánských korun rok co rok, tedy v přepočtu asi 980 tisíc českých korun. Aby toho nebylo málo, o trvalý pobyt budou moci lidé zažádat až po šesti letech pobytu v Dánsku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…