Darebák a alkoholik, nazval ukrajinský poslanec českého prezidenta. A badatel z ÚSTR jej rovnou začal srovnávat s Hitlerem

10.10.2017 20:57

Experti či ukrajinští politici si smlsávají na prezidentovi Miloši Zemanovi za jeho slova ohledně anexe Krymu, která pronesl dnes před Parlamentním shromážděním Rady Evropy. Prý je darebák a alkoholik, jehož nelze brát vážně. Píše to server Info.cz.

Darebák a alkoholik, nazval ukrajinský poslanec českého prezidenta. A badatel z ÚSTR jej rovnou začal srovnávat s Hitlerem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman dnes před shromážděním mimo jiné pronesl, že ruská anexe Krymu je hotovou nezvratnou věcí. Rusko by anektovaný poloostrov mohlo Ukrajině kompenzovat finačně nebo prostřednictvím ropy či zemního plynu. 

Původní text ZDE.

Rozhořčených reakcí se Zeman dočkal nejen od mnoha českých, ale převážně od ukrajinských politiků, kteří jej neváhali ani označit za Antihavla. Například místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryne Heraščenková podotkla, že jí je líto české delegace, jež se podle jejích slov musela cítit trapně kvůli Zemanově bezzásadovosti. 

Servítky si pak nebral ukrajinský poslanec Leonid Emec, jenž českou hlavu státu označil za darebáka, ničemu a alkoholika. 

Odborníci, jež oslovil server Info.cz, podotýkají, že prezidentova slova ani nelze brát vážně.

David Svoboda, ukrajinista z Ústavu pro studium totalitních režimů, mimo jiné řekl, že lidé, jako je Hitler, říkali nehoráznosti, ale mysleli je aspoň vážně. „Zeman říká jen nehoráznosti,“ nechal se slyšet. Podle jeho slov Zeman svá dnešní slova nemůže brát vážně. Svoboda prý nezná z historie ani jeden případ, kdy by okupace vedla k obchodní smlouvě. 

Jeho jmenovec, odborník z katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Karel Svoboda pak zkonstatoval, že takový návrh, jenž učinil Zeman, neprojde ani u Ukrajiny, ani u Ruska. „Ukrajina trvá na tom, že to je její území a rozhodně ho nebude prodávat, a Rusko tvrdí, že Krym získalo legitimně prostřednictvím referenda, a tedy jakápak kompenzace. Myslím, že takový návrh ani nijak vážně brán nebude,“ podotkl Karel Svoboda. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…