Daří se primitivním rasistickým pudům a politická moc toho zneužívá, říká k problematice uprchlíků historik

14.08.2015 20:24

Historik Matej Ivančík na slovenském serveru Pravda.sk vyjádřil svůj názor k imigrantům. Civilizovaný diskurz o nich se sice nese v duchu lidských osudů, ale teoretický humanismus v konečném důsledku může vyústit do praktického antihumanismu, poznamenává.

Daří se primitivním rasistickým pudům a politická moc toho zneužívá, říká k problematice uprchlíků historik
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Bez snahy o bagatelizování problémů a rizik spojených s fenoménem imigrace je třeba říci, že způsob, jakým se prezentuje, je symptomem odpolitizování společnosti,“ uvedl Ivančík.

Ve svém pojednání se vrací až do 60. let minulého století, kdy se obyvatelé zaktivizovali a bojovali za práva jednotlivých hnutí. „Rozdíl mezi 60. lety a současností spočívá v ideologii, která se projevuje ve veřejném diskurzu. A právě v tomto bodě naráží multikulturalismus na své interpretační limity. Otázka nestojí, zda je multikulturalismus funkční nebo ne, ale jakým obsahem tento termín naplníme. Pokud vsadíme současný liberální multikulturalismus do rámce tolerance, skutečně narazíme na problém, kde se nachází hranice tolerance,“ konstatuje s tím, že dnešní paradigma tolerance prosperovalo v dobách ekonomického růstu a globálního klidu.

Původní text čtěte ZDE.

„Evropské obyvatelstvo reaguje rasismem a xenofobií, které se staly až primitivními, jednoduchými nástroji politické moci,“ dodal. V 60. letech tak podle něj lidé formulovali své požadavky v politické a socioekonomické rovině, v současnosti je veřejný prostor depolitizovaný a všechny konflikty se přesouvají do konfesní, národní a kulturní roviny.

„Veřejný diskurz teď není schopen ztotožnit se s politickým aspektem situace; přinejmenším ji alespoň formulovat. Mnohem více se daří primitivním rasistickým pudům a politická moc pouze zneužívá přirozené komunitní chování, které radikalizuje obě části společnosti,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…