Data o majetku nedodaly dvě třetiny funkcionářů, hrozí jim pokuta

01.08.2018 14:50

Ještě několik týdnů mají veřejní funkcionáři čas doplnit do registru informace o svých příjmech a majetku nabytém v loňském roce tak, aby se vyhnuli pokutě.

Data o majetku nedodaly dvě třetiny funkcionářů, hrozí jim pokuta
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Povinnost do 30. června nesplnily podle ministerstva spravedlnosti zhruba dvě třetiny z 33.235 veřejných funkcionářů. Ministerstvo to uvedlo na svém webu. V druhé polovině srpna začne úřad postupně oznamovat případy porušení povinností, které zákon kvalifikuje jako přestupek, příslušným správním orgánům. Ty mohou politikům a dalším funkcionářům uložit pokutu až 50.000 korun.

Na doplnění údajů do registru zapomnělo zhruba 20.000 osob, ministerstvo jim radí doplnit formulář dodatečně – sice po uplynutí lhůty, ale dříve, než se záležitost dostane k přestupkovému řízení. „Nelze vyloučit, že v takových případech může být veřejný funkcionář své odpovědnosti za přestupek i zcela zbaven,“ uvádí tisková zpráva ministerstva.

Zákon o střetu zájmů čelí kritice zejména z řad komunálních politiků, nelíbí se jim, že citlivé informace může ve veřejném registru zkoumat kdokoli. Zákonodárci proto například navrhovali, aby přístup do registru byl umožněn pouze pod heslem. Podle odpůrců současná praxe povede k tomu, že lidé kvůli obavám z lidské závisti ztratí zájem o účast v komunální politice.

V červnu prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona, podle které mají být údaje o movitém majetku a závazcích komunálních politiků neveřejné. U představitelů malých obcí, kteří za obecní funkci nepobírají plat, budou registru přístupné jen údaje o nemovitostech a funkcích ve firmách.

Sdružení místních samospráv ale pokládá za problém, že především placení starostové budou nadále muset zveřejňovat svá oznámení o příjmech nebo cenných papírech, neuvolnění funkcionáři například vlastnictví cenných papírů. Sdružení se proto rozhodlo požádat senátory, aby kvůli tomu nová pravidla napadli u Ústavního soudu. Senát totiž navrhl širší omezení přístupnosti majetkových přiznání komunálních politiků, Sněmovna ale jeho návrh odmítla.

Senát navrhl, aby lidé neměli k majetkovým přiznáním komunálních politiků přístup anonymně, ale pouze na základě individuálních žádostí. Podle návrhu se komunální politici měli dozvědět, kdo informace o nich hledá. Sněmovna ale senátní návrh na konci května zamítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…