Dáváte peníze i na uprchlíky. Bartošova strana straší dárce v Tříkrálové sbírce

09.01.2016 14:51

Krajně pravicová Národní demokracie se snaží překazit Tříkrálovou sbírku tvrzením, že vybrané peníze půjdou na pomoc uprchlíkům. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Dáváte peníze i na uprchlíky. Bartošova strana straší dárce v Tříkrálové sbírce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Bartoš

Koledníci letošní Tříkrálové sbírky nyní často místo peněz do kasičky, označené bílým křížem na červeném podkladu katolické Charity ČR, dostávají od kolemjdoucích otázky: „Nejdou ty peníze na uprchlíky?“

„Při letošním, šestnáctém ročníku je devadesát procent dotazů na toto téma,“ přiznal listu koordinátor sbírky Marek Navrátil.

Sbírku bojkotujeme, protože je na vetřelce

„Bojkotujeme tuhle sbírku, protože se tam někde uvádělo, že je to na vetřelce. Teď se všichni dohadují, jak to je,“ řekl Lidovým novinám šéf Národní demokracie Adam B. Bartoš.

Jeho strana dokonce vytvořila plakát, na němž černý král Baltazar ukazuje výbušninu a iPhone. To doprovází slovy: „Jen si na mě přispějte.“ Bartošova strana tento plakát vyvěsila na sociální síti Facebook a chlubí se jím i na svých webových stránkách.

Vybrané peníze prý půjdou k seniorům, chudým a postiženým

List ale tvrdí, že Tříkrálová sbírka pomáhá především přímo v místech, kde se peníze vybraly a putují zejména k seniorům, chudým a postiženým. „Výnos Tříkrálové sbírky 2016 bude rozdělen mezi více než 800 záměrů,“ upozorňuje oficiální web organizace. Za hranice míří jen desetina peněz. „Nejde o příspěvek na uprchlíky z muslimských zemí, nýbrž na českou menšinu z Rumunska,“ řekl deníku Navrátil.

Tříkrálová sbírka probíhá od 1. do 14. ledna. Včera se rozpečetila zatím čtyři procenta pokladniček a ukázalo se, že lidé již darovali 3,5 milionu korun.

Podle politologa Josefa Mlejnka se česká krajní pravice snaží bojkotem sbírky jen zviditelnit. „Je možné, že trochu žárlí, neboť odmítavý přístup k uprchlíkům má většina politických stran včetně prezidenta Miloše Zemana. Není to tak téma, na kterém by se daly z vnějšku nahánět hlasy,“ míní Mlejnek.

Národní demokracie je čistá špína

Tématu se na názorové straně listu věnuje také komentátor Martin Zvěřina. Extremisty z Národní demokracie označuje příkře jako „čistou, tedy neředěnou špínu“. Ti podle něj doposud „obtěžovali a zasmraďovali veřejný prostor svou nechutnou a hloupou propagandou“.

Nyní ale vystoupali na vyšší úroveň a přímo škodí.

Zvěřina připouští, že máme svobodu slova, která dovoluje navádět k bojkotu dobročinných akcí.

Nicméně by mělo zajímat každého, kdo bojkot sbírky podpoří, jestli také „náckové“ dokážou nahradit případný nedostatek peněz hospicům, školám či nemocnicím, pro které sbírka prostředky shání.

Zažalujte Národní demokracii o náhradu škody

Komentátor poukazuje na to, že loni Tříkrálová sbírka shromáždila rekordních 89 milionů. Po roce, kdy se ekonomice dařilo, by sbírka rekord měla logicky překonat.

„Tím by se mělo alespoň trochu ulehčit bezdomovcům, sociálně slabým, více pomoci lidem i nejrůznějším zařízením,“ píše Zvěřina.

A zároveň přidává návod, jak Národní demokracii za celou akci vytrestat: „Jestli se vybere míň... Možná se národovce někdo pokusí žalovat o náhradu škody občanskoprávní cestou, a tím by je mohl i finančně zlikvidovat,“ doufá Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…